85% din școlile din județ funcționează fără autorizații ISU
Problema avizelor ISU a devenit un subiect tot mai dezbătut în ultimele zile, după cluburi, localuri și discoteci, accentul punându-se pe școli. În presa centrală s-a vehiculat că mii de școli ar trebui închise în acest moment, dat fiind faptul că nu dețin avizele corespunzătoare prevenirii unor dezastre în caz de incendiu.
Conform informațiilor transmise de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, Marius Tolvaj, în județul nostru există 244 de obiective de învățământ, acestea reprezentând grădinițe, școli sau licee. Dintre acestea, 24 dețin autorizații ISU, iar alte 12 au depus documentația în vederea obținerii acestora. Restul de 208 nu au autorizații, dar ele se încadrează în categoria clădirilor construite înainte de anul 2006, în care a apărut noua lege privind prevenirea incendiilor, care se aplică și în prezent.
Inspectorul școlar general Kiss Imre a precizat că a participat de curând la o videoconferință cu ministrul învățământului în cadrul căreia s-a discutat aspectul autorizațiilor ISU în cazul școlilor. „Deși s-a spus că la nivel național numai 7% din școli au autorizații, restul de 93% funcționând fără, totuși lucrurile nu stau chiar așa. În primul rând, autorizațiile se eliberează pe numărul de clădiri, nu pe numărul de școli. Apoi, există două legi care se aplică diferit. Sunt clădirile construite înainte de 2006, care nu au cum să primească autorizația aceasta și clădiri care sunt construite după 2006, care au nevoie de astfel de autorizații. La clădirile vechi este nevoie de autorizații doar dacă au mai construit între timp anexe sau au suportat modificări. De aceea noi trebuie să aflăm exact cum stau lucrurile în privința unităților de învățământ din județul nostru”, a declarat inspectorul școlar general, care a adăugat că zilele acestea va avea loc o întâlnire între directorii școlilor din județ și reprezentanți ai ISU cu scopul de a se clarifica situația școlilor, cu atât mai mult cu cât ministrul Educației a solicitat un raport până la data de 18 noiembrie.
Problema este chiar mai complicată pentru că a dota școlile cu senzori de detectare a fumului sau uși metalice de delimitare și alte astfel de lucruri presupune o cheltuială pe care nu se știe cine și-o poate asuma, dat fiind faptul că în județul nostru există unități de învățământ care nu au nici apă curentă sau WC-uri în interior.
În ceea ce privește pericolul la care sunt expuși copiii în școlile fără aviz, purtătorul de cuvânt al ISU a menționat că acestea au fost verificate constant și că nu sunt pericole. „Preventiv, noi facem periodic controale și mergem la exerciții de evacuare, la începutul fiecărui an școlar și chiar de două ori pe an. Sunt multe școli care au funcționat și ca secții de votare, de exemplu, și acestea au fost controlate. Oricum, școlile au fost verificate și în anii anteriori”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU.