ACTUALITATE 31 octombrie 2023

700 de copii și adulți s-au bucurat de prima ediție a Festivalului de Animație din Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 665 vizualizări

Prima ediție a Festivalului de Animație al Ținutului Secuiesc „SzAFI”, care a avut loc la Cinematograful „Arta” din municipiul Sfântu Gheorghe, în perioada 25-29 octombrie a.c., a fost un succes, spun organizatorii. Aproximativ 700 de copii și adulți au luat parte la proiecții de filme, dezbateri, întâlniri cu publicul, ateliere și activități în școli. Pentru că interesul a fost mare, iar sălile de cinema s-au umplut la fiecare proiecție, organizatorii se gândesc, pentru edițiile viitoare, să adauge evenimentului și o secțiune de concurs pentru filmele de animație.

Potrivit organizatorilor, filmele au fost urmărite cu mult interes de către participanți. Animațiile, în general, sunt benefice deoarece ajută la exprimarea creativității, dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor și ajută la exprimarea de sine. Totodată, au fost organizate tutoriale și ateliere interactive în școli, în cadrul cărora elevii au putut încerca instrumente și tehnici legate de animație. Au fost invitați experți, iar elevii au avut ocazia să se inspire din experiențele lor și au înțeles mai bine rolul acestor filme.

Au onorat cu prezența artiști nominalizați sau premiați la concursuri internaționale.

„Festivalul a fost realizat cu implicarea mai multor instituții și surse de finanțare private, devenind o adevărată sărbătoare a animației. Lista invitaților a fost foarte variată, dar organizatorii s-au asigurat că aduc cei mai buni profesioniști din domeniu. Printre invitații speciali s-au numărat regizorii de animație Péterffy Zsófia și Klingl Béla, câștigătorul Premiului Venice și nominalizat la Premiul Oscar, Dr. Balázs Zoltán (șef de departament la UCP, Departamentul de Arte), Fazakas Szabolcs, creatorul „Székelyföldi Legendárium” (n.r. «Legendele Ținutului Secuiesc»), Buzási Gyopár, Hátszegi Zsolt și Ördög-Gyárfás Ágota. Regizorii Péterffy Zsófia și Klingl Béla au susținut prezentări și ateliere pentru peste 700 de elevi la Colegiul Reformat, Liceul de Artă «Plugor Sándor», Școala Generală «Váradi József», Liceul Teoretic «Mikes Kelemen» și Casa Studențească. Sâmbătă seara, ca eveniment de încheiere al festivalului, într-o sală de cinema plină ochi, a fost prezentat filmul de animație «Kojot négy lelke» (n.r. «Cele patru suflete ale coiotului») regizat de Guder Áron. Ceea ce a făcut acest eveniment special a fost faptul că regizorul de animație al filmului, Baumgartner Zsolt, s-a alăturat publicului prin intermediul internetului. Cu bucurie și recunoștință, el s-a adresat publicului, mulțumindu-i pentru prezența lor la festival. Succesul evenimentului a fost evident prin sala plină de spectatori entuziaști. Organizatorii festivalului își exprimă mulțumirile către public, susținători, copii, profesori și toți cei care au sprijinit festivalul de animație cu implicarea lor intelectuală și prezența lor”, a transmis redacției noastre, inițiatorul festivalului, Pál Vendel.

Organizatorii sunt mulțumiți de succesul pe care l-a înregistrat prima ediție și își doresc, pentru viitor, ca festivalul să ia amploare, să adauge noi secțiuni și să colaboreze cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” din București.

„Am vrut să creăm un spațiu unde profesioniștii din domeniul animației se pot întâlni cu publicul, iar acesta să participe la ateliere profesionale, discuții și proiecții de filme. Acest eveniment are ca obiectiv să ofere creatorilor, criticilor, esteticienilor și celor interesați, oportunitatea de a împărtăși și a reflecta asupra experiențelor și observațiilor lor. Scopul zilelor de animație este să identifice și să exploateze resursele și oportunitățile artistice, tehnice și economice. Au fost filme ungurești. Nu a fost nevoie de subtitrare, pentru că au fost și animații mute. Din păcate, în România nu s-au mai realizat astfel de filme după 1970. Pentru anul viitor, îmi doresc să luăm legătura cu UNATC din București, să ne trimită și ei filme. Deopotrivă, ne gândim să avem și o secțiune de concurs pentru filmele de animație”, a adăugat organizatorul principal, Pál Vendel.

Festivalul a fost creat prin colaborarea dintre Cinema „Arta” by Cityplex, Școala Populară de Arte și Meserii, Asociația Sic-Art și Casa de Cultură „Kónya Ádám” din Sfântu Gheorghe.

Sursa foto: Pál Vendel

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.