ACTUALITATE 11 septembrie 2016

68 de case ecologice de lux vor fi construite la 12 kilometri de Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 6947 vizualizări

Complexul eco-turistic montan Valley 21 a fost deschis la Vama Buzăului

Prima casă de vacanţă ecologică din primul resort montan de locuinţe ecologice din România a fost inaugurată şi deschisă publicului vizitator sâmbătă, 10 septembrie, la Vama Buzăului, localitatea braşoveană învecinată cu Întorsura Buzăului.

Pentru prima dată, Valea Dălghiaşului, spaţiul unde se dezvoltă complexul eco-turistic Valley 21, a fost vizitată de Filarmonica din Braşov, care a concertat în aer liber. Piese clasice, de la Rapsodia Română a lui Enescu şi până la Vals din Lacul Lebedelor a lui Ceaikovski, au răsunat în valea care va deveni un model al viitorului din punct de vedere rezidenţial, prin îmbinarea tehnologiei de ultimă oră cu cele mai eficiente soluţii ecologice.

Proiectul Valley 21 din Vama Buzăului s-a născut în urmă cu şase ani printr-un parteneriat româno-olandez şi un parteneriat public-privat cu autorităţile locale. Până în anul 2020, pe cele peste 68 de hectare de pământ din Valea Dălghiaşului, puse la dispoziţia dezvoltatorilor de către Primărie, vor fi construite 68 de locuinţe ecologice moderne.

„Vama Buzăului este un colţ de rai, o localitate binecuvântată de Dumnezeu prin peisajul minunat şi prin oamenii frumoşi. (...) Locuitorii din Vama Buzăului şi-au dat acordul faţă de proiectul Valley 21, un parteneriat public-privat, între autorităţile comunei şi partenerii noştri, societatea Dălghiaş Development, mai exact spus olandezii care investesc în Vama Buzăului. (...) Partenerii noştri au înţeles şi au fost de acord cu acest lucru, ca proiectul să se desfăşoare într-o perfectă integrare în ceea ce înseamnă protejarea mediului în Vama Buzăului, localitatea cu poluare zero. La finalul anului 2010 am semnat acest contract, de asociere în participaţiune. (...) Valea minunată, care se numeşte Valea Dălghiaşului, e rebotezată şi se numeşte Valley 21. (...) Cu siguranţă acest parteneriat va fi un exemplu, atât la nivelul localităţii, cât şi la nivel naţional şi nu numai”, a spus primarul localităţii, Tiberiu Nicolae Chirilaş, în conferinţa de presă organizată anterior concertului Filarmonicii.

Valley 21 va avea, pe lângă cele 68 de locuinţe ecologice, şi un centru de „ospitalitate”, cum l-au numit proiectanţii, adică o zonă comună care va avea o cafenea, dar şi un restaurant unde se vor găsi produse tradiţionale. De asemenea, vor fi construite şi piscine naturale, terase, dar şi un teatru în aer liber.

„Am ales Vama Buzăului, Transilvania, pentru frumuseţea neatinsă a locurilor şi autenticitatea tradiţiilor. Proiectul nostru este unul ecologic, în armonie cu peisajul şi natura. Alimentarea complexului se face direct din izvoare, lumina provine de la panourile solare, încălzirea este cu surse regenerabile. În plus, păstrăm confortul unei locuinţe premium şi oferim facilităţi pentru rezidenţi precum întreţinerea locuinţei, închiriere, un centru ospitalier”, spune unul dintre fondatorii proiectului Valley 21, Gerard Doedee.

Cât costă o casă la Valley 21

Sâmbătă, odată cu inaugurarea primei case, s-a dat startul şi procesului de achiziţionare. Preţurile pornesc de la 167.500 de euro, pentru o locuinţă de 92 de mp, cu living, bucătărie, două dormitoare şi două băi şi ajung până la 285.000 de euro pentru o casă de 118 mp, cu living, bucătărie, trei dormitoare şi trei băi.

„Domeniul imobiliar din România ar fi trebuit să fi văzut de mult astfel de proiecte pentru că abordarea ecologică este viitorul. Acum avem lansarea oficială a proiectului şi începând de astăzi locuinţele din proiect vor fi disponibile pentru achiziţionare. Pentru moment va fi deschisă doar prima etapă şi anume 20 de unităţi locative. Cei care vor cumpăra vor avea posibilitatea de a alege locaţia viitoarei case pentru că fiecare loc este diferit”, a explicat managerul de vânzări Horia Halmagi.

Prima casă inaugurată o obţinut deja certificarea „Green Homes” din partea Consiliului Român pentru Clădiri Verzi, care dezvoltă şi implementează la nivel naţional standarde şi certificări pentru clădirile verzi.

În ceea ce priveşte investiţia, până acum firma dezvoltatoare, Dălghiaş Development, a investit aproximativ 1 milion de euro. Până la finalul proiectului, investitorii se aşteaptă ca suma să ajungă la circa 15 milioane de euro.

„Noi, antreprenorii, credem în produsul nostru, dar şi în piaţa din România. (...) Obiectivul nostru este să stabilim standarde internaţionale înalte. Referitor la preţ şi la calitate, comparativ cu alte ţări, sunt convins că avem o ofertă foarte bună. Ştim că România este o ţară în plină dezvoltare. Ne aşteptăm ca circa 50% din cumpărători să fie chiar români. (...) Filosofia noastră este că aici nu este vorba doar de o casă, ci de un mod de a trăi”, a mai spus co-fondatorul Valley 21, Gerard Doedee.Valley 21 (10)

Cine ar putea fi cumpărătorii

Potrivit managerului de vânzări, publicul ţintă al proiectului este format atât din români, cât şi din străini. „Din studiile pe care le-am făcut până acum, credem că publicul ţintă va fi format din antreprenori, din oameni care fac parte din clasa de mijloc spre sus, cu vârste cuprinse între 35 şi 50 de ani. Procentual vorbind, cred în momentul de faţă că mai mult de jumătate dintre case vor fi achiziţionate de români. Totodată suntem siguri că proiectul va atrage şi cumpărători din afară”, a precizat Horia Halmagi.

Acesta a mai precizat că proprietarii vor avea posibilitatea să închirieze casele. „În oferta care o avem către piaţă, există posibilitatea ca proprietarii să includă casele într-un sistem de închiriere controlat. Este important pentru cei care cumpără aceste case de vacanţă să poată obţine un randament de pe urma achiziţionării. Aceste locuinţe vor fi introduse în circuitul turistic, împreună cu un centru de facilităţi şi servicii”, a completat Halmagi.

Ce presupune parteneriatul public-privat

Parteneriatul public-privat pe care Vama Buzăului l-a încheiat cu investitorii olandezi cere autorităţilor locale să pună la dispoziţia dezvoltatorilor doar terenul. „Comuna Vama Buzăului vine cu terenul şi pune la dispoziţie 68,36 de hectare de pământ. Noi punem la dispoziţie folosinţa terenului, astfel încât partenerii noştri să poată construi. În urma vânzării, potrivit contractului, 90% din profit o să revină investitorilor şi 10% autorităţii locale, respectiv la bugetul comunei Vama Buzăului. Sigur, de aici încolo, Vama Buzăului este beneficiar şi a ceea ce înseamnă impozite şi taxe pe casă şi teren şi asupra activităţilor care cu siguranţă se vor desfăşura acolo”, a explicat primarul Tiberiu Chirilaş.

Strategia de dezvoltare a comunei, în lucru

Tot în conferinţa de presă susţinută sâmbătă, primarul din Vama Buzăului a spus că în prezent se elaborează strategia de dezvoltare a localităţii şi că aceasta îşi propune să integreze toate proiectele, inclusiv Valley 21, într-o viziune clară asupra a ceea ce va însemna turismul în Vama Buzăului, care să aducă beneficii în special locuitorilor. „Chiar împreună cu partenerii noştri de faţă, comuna Vama Buzăului elaborează strategia de dezvoltarea a localităţii până în 2020. În momentul de faţă suntem în situaţia în care am făcut analiza de nevoi la nivelul comunei. (...) Acest proiect, Valley 21, nu a fost privit individual, în interes propriu, ci integrat în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea comunei de acum încolo. (...) Tot ceea ce vom face de acum încolo, vom face în aşa fel încât locuitorii din Vama Buzăului să fie pregătiţi şi să fie de acord. Trebuie să fim foarte atenţi în ceea ce priveşte dezvoltarea comunei pentru că nu vrem să repetăm greşelile altor localităţi. Putem aluneca foarte uşor într-o latură care să ne creeze o imagine negativă”, a spus Tiberiu Chirilaş.

Dorinţa pentru un trai mai bun în localitatea natală, o echipă de încredere, parteneri pe măsură, curajul, o idee sclipitoare şi multă muncă, aduc încă o dată Vama Buzăului pe lista exemplelor de bună practică. Prin inaugurarea primei case de vacanţă din complexul Valley 21, Vama Buzăului demonstrează localităţilor din Ţara Buzaielor, dar şi din judeţ sau chiar din România că şi la noi se pot face lucruri mari.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.