ACTUALITATE 19 decembrie 2019

65% dintre cazurile care ajung la doctorii de inimi din Sfântu Gheorghe sunt urgențe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2689 vizualizări

Cardiologia de la Spitalul Județean funcționează la capacitate maximă 

Secția de Cardiologie a Spitalul Județean Fogolyán Kristóf numără în 2019, până la ora actuală, peste 6.700 de consultări în Policlinică și peste 1260 de externări. 65% din cazurile secției se prezintă prin urgență, fie la UPU, fie trimise de medicul de familie ca urgență. Ceea ce înseamnă că nu e chip ca afecțiunile inimii să fie tratate cu superficialitate, spun medicii covăsneni care au câteva recomandări. 

„Inima este motorul organismului, mai exact este o pompă care nu obosește niciodată, care lucrează 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână și care bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi, asigurând circulația sângelui către organe și menținerea vieții”, a ținut să puncteze, din capul locului, miercuri, într-o conferință de presă, șefa Secției de Cardiologie, dr. Cristina Puiac. 

Prevenția, cel mai bun tratament 

În completarea acesteia a venit medicul Demjén Zoltán, care a transmis în același context că cel mai important aspect în prevenția bolilor cardiovasculare este...prevenția. Iar aceasta nu este atât de simplă precum pare, pentru că necesită motivare și implicare din partea pacienților și schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor, printre care o dietă echilibrată și activitate fizică moderată de minimum 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. 

Acesta a precizat și că factorii care duc la aceste boli ale inimii sunt fumatul, sedentarismul, obezitatea, hipertensiunea sau diabetul. În același timp, chiar dacă sunt greu de cuantificat, și factorii psihosociali (stresul, depresia și altele) contribuie, de multe ori, la apariția bolilor cardiovasculare. 

De aceeași părere a fost și dr. Nagy Timea, a cărei recomandare este ca cetățenii județului să pună accent pe prevenție și să participe activ la campaniile de screening și să își facă analizele de rutină. Totodată, medicul specialist cardiolog recomandă mișcarea. „Să umblăm, în limita posibilităților, fără mașină în oraș și să purtăm dispozitive care măsoară pașii efectuați, iar ținta să fie 10.000 pe zi”.  

Cum să recunoaștem un infarct miocardic acut 

Pentru că cel care deține informația este un om puternic, medicii de la spitalul județean au ținut să reamintească cetățenilor care sunt primele semnele ale unui infarct miocardic acut. 

Orice minut sau orice secundă pierdută e țesut miocardic pierdut. Astfel, populația trebuie să știe că durerile în piept, prelungite, adică peste 20 de minute, pot să se iradieze în mandibulă, în gât, în brațul stâng de obicei, dacă se asociază cu lipsă de aer și dacă nu se modifică durerea la inspir profund, la palpare, dacă nu este durerea într-un punct, atunci trebuie să vină la spital. Cel mai bine este să apeleze 112, ca să meargă ambulanța să vadă despre ce e vorba”, a spus dr. Baki-Jákó László. 

Ce este tromboembolismul pulmonar

Medicii covăsneni au ținut să amintească și de tromboembolismul pulmonar, o afecțiune cu care se confruntă des și care este una dintre cele mai frecvente patologii cardiovasculare cu risc mare de mortalitate și de complicații majore pe timp lung. 

„Este foarte important să se pună diagnosticul precoce, iar inițierea tratamentului specific să se facă cât mai rapid. În Spitalul Județean Sfântu Gheorghe avem posibilitatea de diagnostic și tratament medicamentos, conform ghidului Societății Europene de Cardiologie, a pacienților care suferă de această afecțiune”, a declarat miercuri dr. Izabela-Roxana Voina. 

Concret, tromboembolismul pulmonar este condiția clinică rezultată din obstrucția trombotică a arterelor pulmonare. 

Dintre factorii predispozanți pentru tromboembolismul pulmonar putem enumera: imobilizare prelungită, traumă, intervenții chirurgicale, sarcină, perioada post partum, tromboza venoasă profundă, contraceptivele orale, chimioterapia, boala autoimună, neoplaziile, trombofilia, boala varicoasă, obezitatea și așa mai departe”, a mai explicat dr. Izabela-Roxana Voina. 

Secția de Cardiologie a Spitalului Județean este dotată cu aparatură modernă, care permite personalului specializat managementul cazurilor complexe adresate secției. Secția dispune de 25 de paturi. Dintre acestea, 18 paturi sunt repartizate în saloane de trei sau patru paturi cu confort bun, cu posibilitate de monitorizare, iar șase paturi sunt într-un salon cu posibilitatea monitorizării cazurilor instabile sau severe, dotate cu monitoare, stație de monitorizare, aparatură necesară resuscitării. 

Totodată, în activitatea medicilor sunt cuprinse și consultațiile interdisciplinare, care ocupă un loc important. „Asta înseamnă că efectuăm pacienților internați pe alte secții ale spitalului la cererea medicilor curanți o evaluare completă a aparatului cardiovascular, folosind toate mijloacele avute la dispoziție (ECG, test de efort, ecografie, Holter etc.), această evaluare fiind necesară fie pentru stabilirea tratamentului optim, preoperator sau înainte de tratamentul oncologic”, a mai explicat dr. Cristina Puiac. 

În 2018, medicii Secției de Cardiologie au avut peste 7.763 de consultații în policlinică și alte 1.388 de externări. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.