5 lucruri pe care le știm acum, după incendiul de la Casa de Cultură a Sindicatelor
Se pare că evenimentul din noaptea de vineri spre sâmbătă, adică incendiul de la fosta Casă de Cultură a Sindicatelor, agită, așa cum era de așteptat, spiritele în comunitatea noastră. Încep să se nască diverse acțiuni, ca petiția anunțată de primarul Antal Árpád, dar și teorii, unele care spun că focul ar fi fost pus cu intenție (pentru a distruge cu totul clădirea, nu doar pentru un foc menit să alunge frigul). Dacă la prima, vom afla la începutul acestei săptămâni ce va însemna demersul și ce finalitate va avea, la a doua probabil ne vor lămuri, în cele din urmă, autoritățile. Între timp, clădirea mamut din centrul municipiului Sfântu Gheorghe e înconjurată de banda galbenă a poliției și înnegrită de fum, ca un dinte stricat în mijlocul unei danturi altfel frumoase.
Dar, înainte să ne lăsăm seduși de metafore și teorii, iată ce știm până acum, oficial, despre focul care a aprins (din nou) discuțiile în jurul Casei de Cultură a Sindicatelor:
1. Poliția a deschis dosar penal
Încă de sâmbătă a fost clar că focul a fost pus de cineva. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, „cauza probabilă de producere a incendiului a fost reprezentată de crearea intenționată sau din culpă a condițiilor de a genera incendiul”.
Și primarul municipiului Sfântu Gheorghe a transmis, în prima reacție publică pe subiect, că „potrivit informațiilor noastre, incendiul a fost provocat de un om al străzii în vârstă de 63 de ani”.
Acum, polițiștii trebuie să verifice dacă se confirmă și ce se va întâmpla mai departe cu bărbatul care putea isca o tragedie. „În cazul incendiului de la Casa de Cultura a Sindicatelor se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, fapta prevăzută și pedepsită de art. 253 din Codul penal!”, ne-a informat IPJ Covasna.
2. Focul a pornit din sala de spectacole
Se mai știe acum și că focul a pornit din sala de spectacole, un loc cu sute de scaune de lemn și cu alte materiale ușor inflamabile. A fost anunțat la 112 în jurul orei 23:20.
„La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat în sala de spectacol, pe o suprafață de circa 1.500 mp”, a mai transmis ISU Covasna.
De altfel, așa se poate observa și gravitatea a ceea ce s-a întâmplat, mai ales că știm că întreaga suprafață a clădirii este de 4.000 de metri pătrați.
În urma incendiului, au ars deșeuri de cartoane, haine, cărți și piese de mobilier vechi.
3. Intervenția de stingere a focului a durat aproape cinci ore
Aproape cinci ore s-au luptat pompierii cu flăcările și fumul de la fosta Casă de Cultură a Sindicatelor. Au fost prezenți 32 de pompieri din cadrul Detașamentului de pompieri Sfântu Gheorghe, cât și din cadrul Detașamentului Târgu Secuiesc.
Aceștia au intervenit cu cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autospeciale de salvare de la înălțimi, patru autospeciale pentru muncă operativă și o ambulanță SMURD.
La locul intervenției au fost alocate și resurse din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) și Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ).
Adică, potrivit informațiilor oferite sâmbătă dimineața de Prefectura Covasna, pentru gestionarea situației au fost alocate în total 45 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
4. O persoană a fost evacuată și a avut nevoie de îngrijiri medicale
Evenimentul se putea încheia cu o tragedie, pentru că din flăcări și fum a fost scoasă o persoană. Din fericire, fără răni.
Potrivit ISU Covasna, „paramedicii SMURD au acționat pentru acordarea îngrijirilor medicale unui bărbat evacuat din locație, suferind o ușoară intoxicație cu fum în urma incendiului, ulterior acesta a fost transportat la spital pentru îngrijiri și investigații suplimentare”.
Autoritățile nu au confirmat, însă, oficial, dacă victima, un bărbat de 63 de ani, este și persoana bănuită că a pus focul sau doar se afla acolo. Probabil că va lămuri acest aspect ancheta poliției.
5. Primarul Antal Árpád vrea să lanseze o petiție
Primarul Antal Árpád a spus, în prima lui reacție după eveniment, că de vină pentru ceea ce s-a întâmplat este neglijența statului, care ar fi putut duce la producerea unei tragedii, amintind că autoritățile locale au inițiat mai multe demersuri pentru a intra în posesia imobilului cu situație juridică incertă.
„Aici duce neglijența statului român! Dezordinea din proprietatea statului poate duce la tragedii, așa cum am văzut vineri seară. Organizațiile succesoare ale sindicatelor comuniste au distrus bunuri valoroase (hoteluri de pe litoral și de la munte), mii de procese au loc, dar la 33 de ani de la schimbarea de regim, patrimoniul sindicatelor nu este încă lămurit. Una dintre victimele acestei probleme este Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe.
Am cerut în repetate rânduri guvernanților să predea clădirea orașului! Acest lucru a fost mereu refuzat, invocându-se situația juridică nesoluționată.
Am depus chiar și o plângere penală la autorități împotriva „proprietarului" pentru a avea grijă de clădire, dar nu a existat nicio consecință!
Haideți să trimitem un mesaj la București! Ajunge cu această neglijență! Dați clădirea orașului! Am inițiat o petiție, rugăm pe toată lumea să o semneze!”, a transmis primarul printr-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.
Petiția va fi lansată la începutul acestei săptămâni, când vor fi prezentate mai multe detalii.
Acum mai rămân multe întrebări care au nevoie de răspuns: Ce se va întâmpla cu cel care a pus focul? Deschidem mai serios discuția despre problema oamenilor fără adăpost? Cine trebuia să se asigure că nu intră nimeni în clădirea dezafectată? De ce autoritățile centrale și instanțele de judecată nu pun în ordine situația juridică a acestei clădiri? Ce se va alege acum de această „pată neagră” din centrul reședinței județului Covasna, care la un moment dat a fost un mare centru al culturii? Și multe altele.