5 incendii de locuințe în județ, la sfârșit de săptămână
La sfârşitul săptămânii trecute, pompierii covăsneni au avut un weekend de foc ca urmare a producerii unui număr de 5 incendii la case de locuit, dintre care două în municipiul Sfântu Gheorghe şi câte unul în Întorsura Buzăului, Măgheruş şi Sâncraiu.
Cele mai mari probleme generate de aceste evenimente au fost în municipiul Sfântu Gheorghe, unde focul a distrus acoperişul şi bunurile dintr-o clădire cu funcţiuni mixte, pe circa 150 mp, iar pompierii au găsit printre dărâmături o persoană decedată în vârstă de aproximativ 75 de ani. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că evenimentul s-a produs din cauza jarului căzut dintr-un sistem de încălzire pe materiale combustibile.
În al doilea incendiu, a fost afectat mobilierul şi materiale textile pe o suprafaţă de circa 15 mp dintr-un apartament situat pe Bd-ul. Grigore Bălan. Cauza probabilă a incendiului o reprezintă folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiu. Din fericire, nu au fost victime şi nu s-a impus evacuarea locatarilor din blocul de locuinţe.
În dimineţa zilei de 14 februarie, în jurui orei 3.53, Pompierii militari Detașamentului Sfântu Gheorghe, împreună cu pompierii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Ozun, au intervenit cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Măgheruş.
Au ars casa de locuit, pe o suprafață de aproximativ 40 mp, și bunurile din interior, iar cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de coșul de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.
La incendiile din localităţile Întorsura Buzăului şi Sâncraiu, forțele de intervenție au constatat că ardea doar funinginea din coşurile de fum, existând însă pericol de propagare la acoperişurile caselor de locuit. Din fericire, evenimentele au fost observate și anunțate la timp pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, pompierii militari lichidând incendiile înainte de a fi produse pagube materiale.
În acest sens, vă reamintim că necurăţarea coşului de fum duce la înfundarea acestuia cu funingine şi alte reziduuri rezultate în urma arderilor, iar uneori poate duce la autoaprinderea coşului de fum. Un coş de fum înfundat creşte riscul intoxicării cu monoxid de carbon din cauza faptului că fumul nu poate fi evacuat.
De asemenea, izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm. În spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Echipajele de descarcerare şi prim ajutor au fost solicitate la 2 accidente rutiere cu victime, unul produs în data de 12.02.2021, în jurul orei 17.29, pe strada Lăcrămioarei din Sfântu Gheorghe, cu o persoană rănită care a fost transportată la spital după ce a primit primul ajutor de la echipajul SMURD și un accident rutier produs pe DN 10, pe raza localităţii Crasna, în urma căruia o femeie a fost transportată la spital pentru investigaţii medicale;
Paramedicii SMURD au intervenit şi în 20 de cazuri pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.
Sursa: ISU Covasna.