SOCIAL 15 februarie 2021

Casă distrusă în totalitate de flăcări, la Măgheruș

de Iulia Drăghici - Taraș | 1138 vizualizări

O familie a rămas fără locuință; autoritățile anunță sprijin 

Un incendiu, produs duminică în satul Măgheruș din comuna Ozun a lăsat fără locuință o familie, după ce casa a ars în totalitate. Autoritățile locale au pus la dispoziția oamenilor o încăpere din imobilul unde a funcționat școala, pentru a locui pentru următoarele luni, cât se va încerca reconstruirea casei, la care va ajuta cu fonduri și Consiliul Local, după cum a anunțat pe Facebook primarul Ráduly István.

Problema s-a pornit de la hornul din tablă care a atins suprafața inflamabilă a acoperișului. Pompierii voluntari și cei de la situații de urgență au intervenit dar nu au reușit să salveze imobilul construit din bârne de lemn. Trei oameni, dintre care doi pensionari (soți și soție) împreună cu fiul lor adult au rămas fără acoperiș”, a scris primarul Ráduly István pe pagina sa de Facebook.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna informează că incendiul a fost anunțat în 14 februarie, în jurul orei 04:00.

A ars casa de locuit în totalitate pe o suprafață de aproximativ 40 mp și bunurile din interior. Nu au fost victime și nici nu exista posibilitatea de propagare la alte construcții. S-a intervenit cu 2 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Sf. Gheorghe și o autospecială din cadrul SVSU Ozun.  Cauza probabilă o reprezintă efectul termic provenit de la un coș, canal de fum amplasat necorespunzător sau neprotejat termic față de materialele combustibile”, ne-a informat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj.

Edilul din Ozun a precizat și că în primă fază familia rămasă astfel fără acoperiș deasupra capului a fost găzduită temporar de o altă familie din sat.  

În același timp, „Primăria Ozun a pus la dispoziția sinistraților o încăpere din imobilul unde a funcționat școala, unde familia poate să locuiască 4 – 5 luni, perioadă necesară pentru reconstruirea casei. De asemenea Consiliul Local va acorda și un sprijin financiar”, a transmis Ráduly István.

Primarul a făcut public acest caz cu scopul de a atrage atenția locuitorilor comunei și nu numai asupra importanței verificării hornurilor.

Și pe această cale rog cu respect pe proprietarii gospodăriilor să verifice hornurile caselor. Este important, ca hornurile din tablă metalică sau cele construite din cărămizi (mai ales cele netencuite) să nu fie în contact sau în apropierea materialelor ușor inflamabile (grinzi, căpriori, scândură etc). De asemenea este de verificat dacă mortarul din hornul de cărămidă este arsă / găurită pentru că deseori prin aceste orificii apar flăcările”, a punctat, în postarea sa, Ráduly István.

Un incendiu care s-a sfârșit cu o tragedie, nu doar cu pagube materiale, a avut loc sfârșitul de săptămână trecut și la Sfântu Gheorghe. Un bărbat în vârstă de 75 de ani a fost găsit carbonizat în locuința sa, cuprinsă de flăcări, în urma unui incendiu pornit, cel mai probabil, de la jar căzut dintr-un sistem de încălzire.

Tragedii și situații care pot fi evitate

În repetate rânduri, pompierii covăsneni au transmis recomandări către cetățeni atât la începutul sezonului rece, cât și pe parcurs, pentru a evita acest tip de evenimente, mai ales că este cunoscut faptul că cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Printre sfaturile pompierilor se numără:

-evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;

-depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;

-amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim un metru față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;

-supravegheați permanent focul;

-nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;

-izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

- evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

- curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine;

- nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;

- nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;

- nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;

-nu folosiți instalații de gaz improvizate;

-nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;

-dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.

Sursa foto: ISU Covasna și Facebook/ Ráduly István. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.