22 mai – Ziua Biodiversității
Asociaţia Alutus şi MNCR organizează joi mai multe evenimente cu această ocazie
„Este important ca tinerii să înțeleagă importanța biodiversității urbane prin metode de educație nonformală” – spune președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă Alutus, Cătălin Lazăr. De aceea Asociația pe care o conduce, în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni va organiza joi, 22 mai, între orele 9:30 – 14:30 Ziua Biodiversității.
„Evenimentul se adresează în primul rând copiilor, români și maghiari deopotrivă. Vor fi ateliere de origami, pictură, observare a păsărilor, dar vom proiecta și un film despre viața păsărilor, toate la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni. Anul acesta punem accent pe biodiversitatea urbană, și atragem atenția asupra faptului că păsările sau lipsa lor este un indicator al faptului că un oraș sau altul este sau nu curat. Sfântu Gheorghe face pași pentru a fi un oraș curat, avem păsări în parcurile din oraș, însă este important să punem accent și pe educație în acest sens” – a declarat Cătălin Lazăr. Acesta a mai spus că pe data de 22 mai vor fi și două acțiuni de determinare a speciilor de păsări care trăiesc în parcul Elisabeta, iar acțiuni similare vor avea loc și de Ziua Copilului.
Ziua Biodiversității face parte din proiectul „Păsările. Aripile. Viitorul” implementat de Societatea Ornitologică Română – Sucursala Covasna „Falco Tinnunculus”, Cercul de Ornitologie „Mugurar” al Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”.
Din același proiect mai fac parte două evenimente – organizarea celei de-a doua ediții a concursului de ornitologie „Cip-Cip” și a taberei ornitologice din Delta Dunării. Valoarea totală a proiectului este de aproape 40.000 de lei și este finanțat în special de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, în urma selecției naționale din cadrul segmentului „Spaţii verzi. Arii naturale protejate.”