19 martie, sărbătoarea Paşaportului românesc
Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Covasna sărbătoreşte pe 19 martie cea de-a cincea aniversare a Zilei Paşaportului românesc.
Şeful Serviciului, Eugeniu Constantinescu, a declarat că Ziua paşaportului românesc a fost stabilită pe 19 martie ca urmare a faptului că la această dată, în 1912, a fost promulgată, prin Înaltul Decret Regal 1758, “Legea asupra paşapoartelor”, prima lege modernă în domeniul paşapoartelor.
Eliberate de Ministerul de Interne şi de prefecţii de judeţe, paşapoartele acelor vremuri aveau formatul unei cărţi mici portative, de dimensiunile 9 x 13 cm, fiind compuse din câte 20 de pagini numerotate. Fiecare pagină avea un fond încadrat, compus cu motive naţionale în culoarea liliacului deschis, făcând să iasă în evidenţă marca ţării şi având inscripţionat deasupra cuvântul România iar dedesubt cuvântul Pașaport.
În conformitate cu Regulamentul (CE) NR. 2252/2004 al Consiliului Uniunii Europene din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documentele de călătorie emise de statele membre, România ca stat membru a introdus paşapoartele electronice. În judeţul Covasna, primele paşapoarte cu date biometrice au fost eliberate începând cu 10 decembrie 2009.
“Elementul de noutate constă în introducerea mediului electronic de stocare (cipul) care include datele personale existente pe fila informatizată, imaginea facială precum şi impresiunea digitală a două degete de la ambele mâini, cu excepţia minorilor cu vârsta sub şase ani şi persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă. Valabilitatea paşaportului electronic este de cinci ani, iar pentru minorii cu vârsta sub şase ani, valabilitatea acestuia este de trei ani”, a explicat Eugeniu Constantinescu, artătând că termenul de eliberare a paşaportului simplu electronic este de 14 zile calendaristice, în situaţii de urgenţă putând fi solicitat paşaportul simplu temporar, care se eliberează în cel mult trei zile lucrătoare şi are o valabilitate de un an.
Şeful SPCEEPS a mai declarat că, de la introducerea noilor tipuri de paşapoarte şi până în prezent în judeţul Covasna au fost emise 3.343 paşapoarte electronice şi 3.954 paşapoarte temporare.