ACTUALITATE 13 iunie 2013

14 Iunie – Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

de Covasna Media | 657 vizualizări

donare-sange

14 iunie – O zi oarecare pentru mulţi dintre noi, însă o zi deosebită pentru toţi cei ce aleg a salva vieţi… a ajuta în nobilul gest umanitar, acela de a dona sânge.

În acest an, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se desfăşoară sub sloganul „Oferă darul vieţii – donează sânge!”

Ziua de 14 iunie a fost aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a recompensa activitatea Dr. Karl Landsteiner, imunolog austriac, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge ABO. Născut în 14 iunie 1873, datorită lui transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri terapeutice de rutină medicală.

Conform unui studiu publicat în Journal of the American Association, persoanele cu vârste cuprinse între 43 şi 61 de ani care donează sânge de 2 ori pe an prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral. De asemenea, potrivit unui alt studiu publicat în acelaşi Jurnal Medical desfăşurat pe parscursul a 4 ani şi jumătate, pe un lot de 1.200 de oameni, concluziile acestuia relevă faptul că persoanele care donează sânge o dată la 6 luni prezintă un risc mai scăzut de boli maligne (cancere), deoarece nivelul de fier din sângele lor este mai scăzut.

Sângele donat este supus unui bilanţ sever al testărilor de laborator, teste virusologice (HIV, hepatită B şi C, sifilis), teste biochimice (colesterol, trigliceride, uree, creatinina, acid uric, probe hepatice, calciu, magneziu, fier, glicemie etc), hemoleucograma, VSH.

După testare, unitatea de sânge donată poate fi împărţită în elemente figurate ale sângelui şi plasmă, astfel încât se va putea răspunde cât mai exact nevoilor pacientului transfuzat. În acest fel, cu o singură donare pot fi salvate 3 vieţi.

Condiţiile ce implică donarea de sânge sunt: vârsta 18-60 de ani, greutatea minimă 60 de kg, stare bună de sănătate, fără boli asociate, fără medicamente luate în ultimele două săptămâni înaintea donării de sânge propriu-zise, mic dejun servit (obligatoriu!) şi lichide băute (ceai, apă, lapte, suc, cafea) înainte de donare. Se evită mâncărurile grase înainte cu o zi şi în dimineaţa donării (slănină, untura, unt etc.) şi nu se fumează cel puţin două ore înainte şi după donare.

Remuneraţia constă în obţinerea a 7 tichete de masă în valoare de 9,35 lei/tichet (valoare totală 65,45 lei), analizele gratuite şi o zi liberă la locul de muncă pentru ziua când a avut loc donarea de sânge.

Toţi cei care doresc a se include în rândul donatorilor de sânge sunt aşteptaţi la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină Sf. Gheorghe, str. Banki Donath nr. 15 (locaţia fostei grădiniţe - creşe din spatele barului Lido), zilnic de luni şi până vineri, între orele 8,00-11,00, tel 0267.311.980.

Cu ocazia acestei zile deosebite – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Covasna lansează campanie de donare de sânge în rândul angajaţilor din tot judeţul Covasna (Sf. Gheorghe, Tg. Secuiesc, Întorsura Buzăului), în perioada 19-21 iunie.

Cu respect le mulţumim şi îi aşteptăm cu drag la sediul nostru.

Vă aşteptăm şi pe dumneavoastră, dragi locuitori ai judeţului nostru, alăturaţi-vă semenilor noştri suferinzi (bunici, părinţi, copii, fraţi, surori, prieteni) care au nevoie de noi, de liantul vieţii (sângele), pentru a (re)vedea din nou un răsărit de soare, un zâmbet, o lacrimă de bucurie, atunci când se vor ridica din patul de suferinţă!

Dr. Claudia Savu

Director Centrul de Transfuzie Sanguină Sf. Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.