133.000 de lei pentru trei locomotive cu abur
Acestea ar urma să prindă roţi abia peste câţiva ani
Consiliul Județean Covasna (CJ) a dat ieri undă verde pentru alocarea din fondul de rulment a sumei de 133.000 de lei pentru achiziționarea a trei locomotive cu abur, care vor fi utilizate în viitor pentru Planul Înclinat dintre Covasna și Comandău.
Cele trei locomotive cu abur și ecartament îngust vor fi cumpărate de la SC Brafor SA Brașov, pentru Ansamblul Tehnic Planul Înclinat Covasna – Comandău, iar potrivit proiectului de hotărâre aprobat de consilierii județeni anul trecut din suma de 170.000 de lei a fost achitată garanția de participare la licitație, în valoare de 39.114 lei. Această sumă este considerată avans și s-ar pierde în cazul neachitării diferenței de 132.486 de lei.
Un întreg tren...
Potrivit vicepreședintelui CJ, Demeter Janos, până în prezent au fost cumpărate în total trei locomotive cu abur, trei Diesel, patru vagoane pentru călători, 14 vagoane cu platformă și 20 de alte vagoane, în stare de transport industrial, dar care ulterior se pot modifica.
„Deocamdată așteptăm să se termine procesul privind expropierea liniei ferate și a planului înclinat, după care ne apucăm să facem un proiect pe care dorim să îl depunem în cadrul Programului Operațional Regional. Problema este că UE se află acum la final de buget, din 2013 va intra în vigoare un nou buget și s-ar putea ca până atunci să nu putem depune proiect, dar oricum cred că inclusiv proiectarea va dura”, a declarat Demeter.
Potrivit acestuia, tot traseul trebuie reproiectat și dacă va fi pus în funcțiune nu va servi transportului de persoane, întrucât nu oferă suficientă siguranță, astfel că va fi un transport alternativ prin care se va vizualiza cum se transportau buștenii din vârf până la bază. Proiectul este calculat undeva la 4 milioane de euro, după estimările de acum 2 – 3 ani.
Drum afectat de traficul greu
Consilierii județeni au solicitat ieri și un raport complet privind starea locomotivelor care vor fi achiziționate, precum și modul în care sunt păstrate și păzite.
De asemenea, consilierul județean Ioan Solomon a ridicat problema drumului județean spre Comandău, singurul drum de acces spre comună, dar care din cauza traficului greu cu bușteni s-a degradat vizibil deși a fost recent reabilitat – suma investită a fost de un milion de lei. El a propus devierea traficului greu prin Păpăuți, iar spre Comandău să urce doar automobilele mici. Conducerea CJ va analiza variantele optime pentru a rezolva această problemă.
Planul Înclinat este un monument tehnic unicat în Europa, situat în oraşul Covasna, în zona Văii Zânelor. Întregul ansamblu are o lungime de 1.236 m, iar diferența de nivel dintre cele două stații este de 327 m. Planul Înclinat transporta zilnic 30 de vagoane de lemne a câte 10 mc şi nu se folosea pentru transportul persoanelor decât ocazional. Monumentul este nefolosit de câțiva ani buni, se află în paragină, iar autoritățile locale şi județene din Covasna doresc să-l reabiliteze şi să-l includă în circuitul turistic.
Ana Sidon
Foto: ropedia.ro