ACTUALITATE 20 august 2024

12 agresori, monitorizați electronic în județul Covasna

de Daniela Luca | 1606 vizualizări

În primele șase luni ale acestui an, în județul Covasna, 12 agresori au fost monitorizați electronic în urma emiterii unor ordine de protecție provizorii de către polițiști. Măsura purtării unui sistem electronic de supraveghere a fost dispusă în cadrul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (S.I.M.E.). Cu toate acestea, instanța de judecată a menținut această măsură doar în 3 cazuri, în momentul emiterii ordinelor de protecție definitive.

În lunile ianuarie - iunie 2024, polițiștii covăsneni au intervenit în 227 de cazuri de violență domestică. În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, s-a constatat existența unui risc iminent în 108 cazuri. În 55 de cazuri victimele au refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

În consecință, au fost emise 58 de ordine de protecție provizorii de către poliție și 52 de ordine de protecție definitive de către instanțele de judecată. Dintre acestea, 27 de ordine de protecție definitive au fost emise pe baza ordinelor provizorii, se arată într-un raport al poliției. 

Ordinul de protecție provizoriu se emite pe o durată de 5 zile. Acesta urmează a fi confirmat de procuror care, în cazul în care constată îndeplinite condițiile, va sesiza instanța de judecată în vederea emiterii ordinului definitiv.  Ordinul definitiv se judecă de urgență și cu precădere și este una dintre puținele acțiuni în justiție care se termină în câteva zile.

„În perioada analizată, pe linia Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (S.I.M.E.), măsura purtării de către agresor a unui sistem electronic de supraveghere a fost dispusă în 12 cazuri (cu ocazia emiterii unui ordin de protecție provizoriu de către polițiști) fiind menținută această măsură de către instanța de judecată doar în 3 cazuri, cu ocazia emiterii ordinelor de protecție”, se arată în raportul IPJ Covasna.

Ce cazuri de violență domestică au ajuns la DAS?

La nivelul județului nostru, în 2019, s-a format o echipă mobilă pentru intervenție de urgență în cazuri de violență domestică. Pe lângă polițiști locali, din echipă fac parte reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială (DAS) și ai Adăpostului de Noapte.

Conform datelor furnizate de DAS, numărul cazurilor de violență domestică din august 2024 a scăzut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Acest lucru poate fi explicat, în parte, prin faptul că unele cazuri, în care ordinele de protecție sunt emise direct de instanță și nu de poliție, nu ajung în atenția DAS, spune șefa Serviciului Programe și Servicii Sociale din cadrul DAS și coordonatorul echipei mobile pentru intervenție de urgență în cazuri de violență domestică, psihologul Szép-Márk Linda-Mária.

În cadrul cazurilor gestionate, cele mai multe au fost de natură tipică pentru violența în familie, adică au implicat conflicte între soți, parteneri sau concubini. Totuși, au fost semnalate și cazuri mai diferite, cum ar fi violența exercitată de un fiu asupra unei mame în vârstă de peste 80 de ani sau conflicte între mamă și fiică, unde mama a fost victima, ne-a spus psihologul.

Potrivit acesteia, la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul Direcției de Asistență Socială, s-au inițiat modificări ale regulamentului de organizare, astfel încât locuințele de necesitate să poată fi utilizate și pentru cazarea temporară a victimelor violenței domestice.

În toate cazurile, victimele au primit informare și consiliere, iar în unele situații, s-au implementat intervenții psihologice, atât pentru victime, cât și pentru copii. Deși serviciile au fost oferite și agresorilor, aceștia au refuzat să participe, a mai precizat Szép-Márk Linda-Mária.

„Un singur caz a fost în care agresorul a beneficiat de serviciile adăpostului de noapte. Majoritatea nu au putut accesa acest serviciu din cauza consumului de alcool la momentul intervenției. Nici o victimă nu a solicitat servicii prin locuință de necesitate”, ne-a mai spus psihologul.

Reamintim că de la 1 ianuarie 2024, județul Covasna face parte dintre județele care au intrat în etapa a doua de implementare a Sistemului Electronic de Monitorizare Electronică.

Kit-urile de monitorizare recepționate au fost distribuite subunităților de poliție, atât în mediul urban, cât și rural, polițiștilor care emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”, potrivit comunicatului de presă trimis de poliție la vremea respectivă. 

Cum arată datele la nivel național?

Datele de anul trecut arată că aproape 300 de persoane pe zi au fost victime ale violenţei domestice în România, potrivit mediafax.ro. Astfel, pe parcursul anului 2023, s-au înregistrat 108.831 de astfel de cazuri, cele mai multe în mediul urban, potrivit unui raport al Poliţiei Române. În 94.710 situaţii, poliţiştii au intervenit după sesizare prin apel la 112, notează aceeași sursă. 

Psihologul Szép-Márk Linda-Mária poate fi contactată pentru consiliere și sprijin în cazul oricărui tip de violență în familie, la numărul de telefon  0726 701 399 sau la adresa de e-mail linda.szepmark@dassepsi.ro.

De asemenea, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333,  pentru a semnala situații de violență domestică, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.