ACTUALITATE 19 iulie 2011

100 de gospodării inundate

de Monica Vrânceanu | 622 vizualizări
Tăierile masive de păduri și lipsa investiţiilor serioase ne fac vulnerabili: peste 100 de gospodării din judeţ au fost afectate de ploile din weekend Căldura mare de la finele săptămânii trecute a fost atenuată rapid de furtuni și ploi, care au cuprins o bună parte a județului Covasna și, din cauza puterii cu care au venit, au afectat nu doar drumurile și terenurile agricole ci inclusiv peste 100 de gospodării din județ. Din datele oferite de către Prefectura Covasna și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, ploile abundente de sâmbătă și duminică au avut efecte în special asupra

Tăierile masive de păduri și lipsa investiţiilor serioase ne fac vulnerabili: peste 100 de gospodării din judeţ au fost afectate de ploile din weekend

Căldura mare de la finele săptămânii trecute a fost atenuată rapid de furtuni și ploi, care au cuprins o bună parte a județului Covasna și, din cauza puterii cu care au venit, au afectat nu doar drumurile și terenurile agricole ci inclusiv peste 100 de gospodării din județ. Din datele oferite de către Prefectura Covasna și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, ploile abundente de sâmbătă și duminică au avut efecte în special asupra mediului rural, astfel că au fost afectate localități precum Lădăuți, Brădet, Valea Mare, Turia, Floroaia și Boroșneu Mic.

La Valea Mare, ploile puternice au afectat duminică peste 50 de gospodării, iar apa a intrat în 12 case, una dintre acestea fiind avariată serios. Au fost afectate și 50 de hectare de terenuri arabile și fânețe, precum și aproximativ doi kilometri de drum județean, fără a se impune însă oprirea sau limitarea circulației. Pe lângă acestea, au mai fost afectate de ape 33 de fântâni, două poduri și un podeț.

 

Tuburi de drenaj prea mici

La Floroaia, apa a intrat într-o singură casă, afectând alte 20 de gospodării. În acestă localitate apa nu a fost prea mare dar, în opinia specialiştilor, la reparaţia podeţelor constructorul a montat tuburi de drenaj necorespunzătoare, cu diametrul mult prea mic, care nu a permis trecerea fluxului de apă la o ploaie torenţială. În localitate au fost afectați și 15 kilometri de străzi și 100 de hectare de teren arabil, în vreme ce șase case au rămas izolate ca acces, aflându-se însă în afara oricărui pericol.

Probleme au fost și la Lădăuți, în comuna Barcani, aici fiind afectați grav de ape 300 de metri de drum comunal. Apele au mai afectat și 15 gospodării, 50 de hectare de teren și 15 podețe. La Brădet, apele au măturat curțile și grădinile a 25 de gospodării și au intrat în 5 case, afectând 7 kilometri de străzi și 70 de hectare de teren arabil.

Nici Întorsura Buzăului nu a scăpat de furia apelor, 8 kilometri de străzi fiind grav afectaţi prin surpare sau încărcare cu aluviuni.

În mod surprinzător, la Sita Buzăului nu au existat probleme legate de apă, iar potrivit primarului Constantin Filofi, în afară de o umplere evidentă a albiei râului Buzău, nu s-a întâmplat nimic mai mult și nu au mai existat drame cu inundații precum în anii trecuți.

 

Explozie la transformatorul din Turia

Furtuna de duminică a produs și o explozie la transformatorul de medie tensiune din Turia, patru mii de oameni rămânând fără curent electric. Echipajele celor de la Electrica au intervenit însă prompt, astfel că oamenii nu au stat fără energie electrică decât câteva ore.

Primarul comunei Turia, Daragus Attila, a declarat că alte probleme în afară de explozia transformatorului nu au existat, însă a apreciat că dotarea la nivel local cu utilaje și echipamente a contribuit mult la evitarea altor pagube - cum ar fi afectarea unui pod, prin explozia transformatorului.

În ceea ce privește pagubele provocate de ploi și furtuni, prefectul Gyorgy Ervin a declarat că toate datele ce țin de acest eveniment urmează să fie centralizate de la primăriile din județ, astfel putându-se stabili, ulterior, valoarea totală a pagubelor.

 

Situația e mai bună decât anul trecut

Județul Covasna nu s-a arătat foarte expus evenimentelor naturale nefericite în trecut, însă inundațiile din vara lui 2010, care au afectat grav inclusiv o bună parte din municipiul Sfântu-Gheorghe, ne-au demonstrat să avem vulnerabilități mari la acest capitol.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Kovács Ödön, spune că actuala situație, în care o ploaie abundentă de 65-70 de litri pe mp poate duce la inundații, este urmarea tăierilor masive de păduri din ultimii ani.

Kovács Ödön a declarat că în cazul unor ploi în cantități abundente și în timp scurt, nici nu se poate interveni, deoarece apele nu curg în albiile pârâurilor ci vin direct de pe versanți. Potrivit șefului SGA, comparativ cu 2010 ne-am mai învățat minte, astfel că multe dintre albiile  apelor curgătoare din județ au fost curățate și puse la punct.

”Asta nu înseamnă însă că nu mai avem de lucru, mai ales că există albii care nu au fost curățate niciodată; spun doar că situația e mai bună față de anul trecut”, a explicat Kovács.

 

Nicio comună fără vreun punct critic

Acesta s-a referit totodată și la punctele critice în caz de inundații, arătând că în actualele condiții, cu poduri și podețe joase, nedimensionate potrivit, nu avem în județ nicio comună fără vreun punct critic. Alături de acest aspect, Kovács Ödön a vorbit despre lacurile de atenuare care, spune șeful SGA, ar trebui să existe apoape pentru fiecare pârâu și râu.

„Pentru ca la Sfântu-Gheorghe să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat în iulie 2010, pârâul Debren ar trebui să aibă, de exemplu, un lac de atenuare la Șugaș-Băi. Practic, ar fi vorba despre o zonă-tampon, care ar aduna apa strânsă la o ploaie din aceasta rapidă și puternică, urmând ca apoi apa să fie eliberată în porțiuni”, a explicat Kovács Ödön.

Potrivit acestuia, realizarea unui lac de atenuare cu o capacitate de 100.000 de mc ar costa în jur de un milion de euro, deci așa ceva nu este o opțiune, în condițiile în care ar fi nevoie de câteva în județ , dar nu avem bani pentru astfel de investiții.

”Lacurile de atenuare sunt o soluție, dar așa ceva nu există în nicio țară civilizată, pentru simplul motiv că nicio astfel de țară nu și-a tăiat pădurile așa cum a făcut-o România.  Fiecare pom, fiecare copac, e capabil să oprească 60-70 de litri de apă, dar la noi s-a tăiat și s-a tot tăiat, în alte țări nu s-a întâmplat așa ceva. Inundațiile sunt și rezultatul acestor tăieri, la fel și alunecările de teren”, a explicat Kovacs.

Directorul SGA a mai arătat că dacă în județul nostru în urmă cu trei ani existau două-trei zone cu risc de alunecare de teren, în prezent se cunosc deja aproximativ 15 astfel de zone, rezultat al tăierilor masive. În aceste condiții, spune Kovacs Ödön, inundațiile nu trebuie să ne mai mire, fiecare punct al județului putând fi considerat critic atunci când vine vorba despre căderi abundente de ploi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
ion, 19 iulie 2011
Acesti bani de asigurari luati de la oameni ar trbui folositi pentru reimpaduriri, indiguiri etc desi nu cred ca vor fi folositi la aceste lucruri.
ion, 19 iulie 2011
onofrei iboika@ aveti dreptate insa atata timp cat defrisarile continua nu se poate face cu trei pomisori plantati de cei cativa voluntari o padure.Trebuie un program la nivel national de impaduriri citeste integral
onofrei iboika, 19 iulie 2011
solutia cea mai ieftina si cea mai trainica consta in impaduriri. Se poate face si-n voluntariat, caci toti suntem constienti de ce pericole ne asteapta in viitor. Iar daca organele locale isi fac citeste integral
cititor, 19 iulie 2011
Pai cine i-a supervizat pe cei care au taiat padurile? UDMR-ul lui Borbely si Verestoy. Sanatate!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.