ACTUALITATE 2 august 2010

10 milioane de lei pentru prevenirea inundațiilor

de Monica Vrânceanu | 403 vizualizări
Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a făcut vineri o vizită în zonele inundate din județul nostru. Acesta a înmânat primele contracte pentru Casa Verde și a prezentat sumele primite de județ contra inundațiilor Ministrul mediului, Borbely Laszlo, a fost prezent vineri în județul nostru pentru a vizita mai multe zone care au fost inundate în ultimele două luni, pagubele produse de ape fiind importante. Cu această ocazie, Borbely a avut o întâlnire și cu reprezentanții administrației locale și județene, care i-au prezentat problemele cu care se confruntă în domeniul mediului și dolențele lor, după care a vizitat lacul de la km 5, Belinul și satul Belin Vale, precum și zona Baraoltului. Legat de sprijinul Ministerului, Borbely a anunțat că judeţului Covasna i-au fost alocate 10 milioane de lei din Fondul de Mediu al Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), în scopul concretizării a 13 intervenţii urgente pentru prevenirea efectelor inundaţiilor.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a făcut vineri o vizită în zonele inundate din județul nostru. Acesta a înmânat primele contracte pentru Casa Verde și a prezentat sumele primite de județ contra inundațiilor

Ministrul mediului, Borbely Laszlo, a fost prezent vineri în județul nostru pentru a vizita mai multe zone care au fost inundate în ultimele două luni, pagubele produse de ape fiind importante.

Cu această ocazie, Borbely a avut o întâlnire și cu reprezentanții administrației locale și județene, care i-au prezentat problemele cu care se confruntă în domeniul mediului și dolențele lor, după care a vizitat lacul de la km 5, Belinul și satul Belin Vale, precum și zona Baraoltului.

Legat de sprijinul Ministerului, Borbely a anunțat că judeţului Covasna i-au fost alocate 10 milioane de lei din Fondul de Mediu al Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), în scopul concretizării a 13 intervenţii urgente pentru prevenirea efectelor inundaţiilor.

„Am venit în judeţul Covasna cu veşti bune şi pozitive după atâtea rele - tăieri de salarii, de cheltuieli. S-au alocat cele 10 milioane de lei pentru intervenţiile necesare în prevenirea inundaţiilor şi vom avea o inventariere a pagubelor pentru a aloca în acest sens la rectificarea bugetului o sumă din rezerva Guvernului”, a explicat ministrul Borbely Laszlo.

În cele 10 milioane de lei acordate judeţului Covasna pentru intervenţii în scopul  înlăturării efectelor inundaţiilor sunt cuprinse diverse sume destinate lucrărilor de pe cursurile mai multor ape.

Astfel, cea mai mare sumă - de 3 milioane de lei, a fost acordată pentru recalibrarea şi decolmatarea pârâului Debren din Sfântu Gheorghe, urmată de 2 milioane de lei pentru acelaşi tip de lucrări, plus consolidarea malului pentru pârâul Belinul Mare de la Belin. Ministerul a mai direcţionat 1,5 milioane de lei pentru recalibrarea pârâului Casin - zona Valea Seacă - Cătruşa şi sume cuprinse între 200 şi 500 de mii de lei pentru lucrări de recalibrare şi decolmatare a pârâurilor din diverse locaţii ale judeţului - Lisnău, Saciova, Turia, Catalina - Hătuica, Ghelinţa, Covasna, Breţcu, precum şi pentru refacerea subtraversărilor pe râul Negru - râul Olt şi afluenţi.

Din listă lipsește zona Baraolt, care a fost și aceasta afectată de numeroase inundații în ultima vreme.

Primele contracte înmânate pe Casa Verde

Județul Covasna este printre primele din țară în ceea ce privește accesarea programului Casa Verde. Ministrul Borbely Laszlo a predat la Sfântu-Gheorghe primele 65 de contracte semnate în judeţ în cadrul acestui program derulat prin Agenţiile de Protecţie a Mediului (APM).

„Unii colegi mi-au explicat la început că e un program complicat, care nu poate fi demarat în acest an, pentru că ne trebuie liste cu companii de constructori… dar am spus că fiecare cetăţean care e responsabil se poate descurca. Iată că predăm primele contracte din ţară pentru Casa Verde în judeţul Covasna pentru că acesta este în topul celor mai interesate judeţe în acest sens”, a declarat Laszlo Borbely.

Apel la autorități

Ministrul a făcut un apel către autorităţile locale pentru a accesa şi ele Programul Casa Verde, în judeţul nostru doar autorităţile din Târgu Secuiesc făcând acest lucru.

Judeţul Covasna a consumat deja toate fondurile alocate în prima tranşă a programului Casa Verde, prin care persoanele fizice pot trece pe sisteme de încălzire moderne ecologice şi mult mai economice decât cele clasice, la APM Covasna fiind depuse 209 cereri pentru program, în vreme ce suma de 1.126.000 de lei alocată judeţului nostru a acoperit doar 184, iar oamenii continuă să se intereseze.

Programul Casa Verde, finanţat prin Fondul pentru Mediu, vizează instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, încurajând astfel utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Mai mulți bani pentru împăduriri și piste de biciclete

Tot vineri, ministrul mediului a anunțat că începând din toamnă Ministerul va acorda mai mulți bani pentru împăduriri, și totodată va sprijini autoritățile locale care doresc să amenajeze piste pentru bicicliști.

„Din toamnă pornim cu Ministerul Agriculturii programul pe împăduriri din bani europeni, în octombrie. Înseamnă că orice proprietar de păduri indiferent că e privat sau de stat pe un hectar primește 1.500 de euro pentru plantare și 200 de euro pe an pentru întreținere, sper că va fi un program care va funcționa...”, a declarat Borbely.

Tot în toamnă, în luna noiembrie, Ministerul va demara un program pentru piste de bicicliști, respectiv acele autorități care vor avea intenția de a construi piste vor primi subvenție de la Fondul de Mediu.

Ministrul mediului a arătat că în prezent în țară există foarte puține piste pentru bicicliști și stăm extraordinar de prost la acest domeniu, deși în orașe gen Sf.Gheorghe sau Tg.Mureș spre exemplu se poate ajunge mult mai repede oriunde cu bicicleta decât cu mașina.

Ursul - animal local

Discuțiile de vineri au făcut referire și la numărul mare de urși din țară și din județ. Ministrul admite că există o problemă cu urșii, având în vedere numărul lor mare, și spune că ar trebui să fie exportați mai mulți.

„Ursul a ajuns un animal local, te duci, dai mâna cu el, mergi mai departe. Eu nu sunt vânător, mie îmi plac animalele, cred că niciodată nu o să împușc vreun animal, dar mi s-a explicat că la urși de exemplu avem cred că jumătate din numărul total din Europa. Au cerut azil politic probabil și sunt mulți și atunci se simt bine. Avem vreo 7.000 de urși, din cauză că atunci când s-a negociat în 2004 - 2005 se pare că au propus și nu se mai poate schimba tratatul că e un animal ocrotit”, a declarat ministrul mediului.

Borbely a subliniat că este un prieten al animalelor și nu susține împușcarea lor, dar în prezent este periculos un număr atât de mare de urși și deși au încercat exportarea lor, s-a mirat că străinii nu sunt prea interesați de acest lucru.

„Eu nu sunt pentru a veni și a împușca aceste animale, dar când deja devine periculos trebuie să vezi ce faci. Nu se poate modifica tratatul, ar trebui să exportăm mai mulți urși”, a spus Borbely.

Covăsnenii s-au obișnuit cu prezența urșilor în fiecare an, aceștia coborând în gospodării sau pe străzi în căutarea hranei, de multe ori pagubele fiind semnificative.

Brandul de ţară nu e de ajuns...

Întrebat despre brandul de țară, Borbely Laszlo a declarat că speră ca acest lucru să aducă cât mai mulți turiști, însă pe lângă brand trebuie și drumuri sau servicii.

„România are mare, are munți, unele posibilități geotermale, o treime din apele geotermale din Europa sunt în România, dar pentru asta trebuie să ai servicii, trebuie să ai infrastructură și atunci trebuia să fie o decizie strategică a guvernelor care au fost, restul să vedem, cu brand sau fără brand dacă vin turiști. Acum putem face interpretări cu brandul. Eu cred că e ok, trebuie să ai un brand, dar pe lângă brand trebuie să ai drumuri, servicii, și trebuie să dai bani acolo unde este justificat”, a declarat Borbely Laszlo.

Potrivit acestuia, timp de douăzeci de ani turismul nu a reprezentat o prioritate, iar pentru acest lucru sunt răspunzătoare toate guvernele anterioare, și nu a existat o strategie coerentă pentru dezvoltarea turismului, în condițiile în care sunt țări care numai din asta trăiesc.

Sursa foto: Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.