1.500 de participanţi la acţiunile pentru susţinerea educaţiei
Şcoala Generală „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe s-a alăturat, prin intermediul Comisiei pentru Calitate în Învăţământ, Campaniei globale pentru Educaţie organizată în România de Organizaţia Salvaţii Copiii. Acţiunea are ca parteneri, la nivel naţional, Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bucureşti, Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii „Romani Criss”, Centrul Educaţia 2000+, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională Step by Step, Asociaţia Ovidiu Rom, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
„Lecţia pentru toţi“
Cu această ocazie, ieri, la Şcoala Generală „Ady Endre” a avut loc „Lecţia pentru toţi”, în cadrul căreia s-au întâlnit aproximativ 500 de persoane interesate de situaţia şi destinul educaţiei. „Lecţia pentru toţi” a reunit cadre didactice, elevi, părinţi, sportivi şi diverse personalităţi locale, cu toţii participând la o dezbatere despre identificarea copiilor din zonele sărace, căutându-se totodată soluţii în acest sens.
Directorul Şcolii Generale „Ady Endre”, Gruman Rozalia, a declarat că întâlnirea şi dezbaterile au născut aspecte foarte interesante, materializate în solicitări care au mers spre sesizarea autorităţilor locale şi a forurilor competente cu privire la necesităţile imediate legate de îmbunătăţirea educaţiei , inclusiv prin ridicarea suportului material al acesteia.
Astfel, propunerile s-au extins spre alocarea mai multor fonduri destinate reabilitării zugrăvelilor din şcoală, a schimbării uşilor şi ferestrelor - acestea venind chiar şi din partea elevilor, primii beneficiari ai procesului de educaţie.
„A fost o acţiune reuşită care a implicat tot personalul şcolii şi oameni dinafara acesteia, iar noi sperăm să doborâm recordul mondial referitor la dimensiunile unor acţiuni de acest gen”, a mai spus Gruman Rozalia.
La finalul acţiunii, elevii au ieşit în curtea şcolii, unde, în acordurile melodiei „Heal the world” a lui Michael Jackson, şi-au lăsat semnăturile pe un perete special amenajat în acest sens, în semn de solidaritate cu educaţia globală.
Cea mai mare lecţie la Întorsura Buzăului
Şi la Întorsura Buzăului a fost organizată o acţiune în cadrul Campaniei globale pentru Educaţie organizată, aceasta fiind intitulată „Cea mai mare lecţie”. Lecţia a fost organizată la Şcoala Generală Mihail Sadoveanu, sub coordonarea prof. Doina Pătrunjel şi a reunit aproape 1000 de participanţi.
„La activităţi au participat, alături de elevi, cadre didactice şi părinţi, reprezentanţi ai Consiliului Local şi ai Poliţiei din Întorsura Buzăului, viceprimarul Radu Neculai, echipa de fotbal a oraşului, precum şi membri ai FC Braşov. Scenariul activităţilor a fost adaptat pentru fiecare grupă de clase, astfel că cei mici au construit şcoli din cuburi pentru copii sărmani, au confecţionat abecedare. S-a construit şi o piramidă a educaţiei, s-au făcut prezentări pe calculator, toate legate de importanţa educaţiei”, a declarat Doina Pătrunjel.
Potrivit acesteia, elevii au închis activităţile cu transmiterea unor mesaje către preşedintele Traian Băsescu, către Guvernul României şi forurile internaţionale, în vederea susţinerii şanselor la educaţie a tuturor copiilor, la nivel mondial.
Implicare globală pentru promovarea educaţiei
Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment care se desfăşoară anual la nivel mondial, în organizarea mai multor asociaţii de caritate, sindicate şi grupuri de cetăţeni şi care, din 2001, este coordonat în România de Organizaţia Salvaţi Copiii.
Evenimentul doreşte să atragă atenţia liderilor de opinie şi autorităţilor cu privire la faptul că este timpul demarării de acţiuni pentru a nu permite ca încă o generaţie de copii şi adulţi să fie privaţi de dreptul la educaţie. În 2010, la nivel internaţional, Campania Globală pentru Educaţie pune accentul pe finanţarea educaţiei, scoţând în evidenţă obligaţia autorităţilor din toate ţările lumii de a aloca mai multe resurse pentru realizarea, până în anul 2015, a obiectivelor „Educaţiei pentru Toţi”, aşa cum au fost acestea aprobate de comunitatea internaţională în anul 2001, în cadrul Conferinţei de Dakar.
Pentru a face ca mesajul din acest an al Campaniei, respectiv „1SCOP: Educaţie pentru toţi” să aibă un impact şi mai puternic, la nivel internaţional a fost încheiat un parteneriat cu FIFA (Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Fotbal). Astfel, numeroase figuri marcante din lumea fotbalului (oficiali, jucători, antrenori) s-au alăturat personalităţilor implicate tradiţional în promovarea Campaniei Globale pentru Educaţie. În cadrul Campaniei din acest an, se doreşte stabilirea unui nou record mondial pentru cea mai mare lecţie din lume, eveniment la care să participe nu doar elevii şi cadrele didactice, ci şi toate acele personalităţi publice care sunt interesate şi se simt responsabile de asigurarea accesului la educaţie ca drept universal recunoscut fiecărei persoane.
Monica Vajna