„Cad” castanii în centrul municipiului Sfântu-Gheorghe
Primăria Sfântu-Gheorghe a început tăierile castanilor din zona Casa cu Arcade - Semafor, numărul copacilor care vor cădea urmând să se ridice la 20. Primii 15 castani au fost tăiaţi ieri, în timp ce pentru astăzi este plănuită tăierea a încă cinci. Totul face parte dintr-un plan mai amplu al municipalităţii, care prevede întinerirea vegetaţiei din centrul oraşului şi prevenirea accidentelor provocate de copacii îmbătrâniţi care pot reprezenta un pericol pentru trecători.
Potrivit şefului compartimentului de administraţie locală din cadrul Primăriei, Biro Laszlo, castanii tăiaţi au fost evaluaţi de o comisie de specialişti care a decis că aceştia erau îmbătrâniţi şi bolnavi, deci inutil de păstrat.
„Castanii reprezintă o mare problemă în întreaga Europă, deoarece aceşti copaci sunt afectaţi de o ciupercă foarte dăunătoare, pentru care nu există tratament. Castanii tăiaţi sunt bolnavi, cu trunchiurile putrezite şi reprezentau un pericol pe care nimeni nu şi-l poate asuma. Majoritatea castanilor din Parcul Central sunt bolnavi - se poate observa şi după aspectul frunzelor, care deja sunt îngălbenite deşi suntem abia la începutul lunii august”, a explicat Biro Laszlo.
Acesta a precizat că tăierile vor continua, probabil, cu castanii de pe aleea de deasupra Parcului, vizavi de clădirea Bibliotecii Judeţene, majoritatea castanilor propuşi spre tăiere având vârste cuprinse între 30 şi 70 de ani.
Biro Laszlo a mai spus că în locul castanilor tăiaţi vor fi plantaţi puieţi de tei, dând asigurări că centrul oraşului nu va fi lăsat fără zonele sale cu copaci. Conform unui proiect, în zona Casa cu Arcade - Semafor, după finalizarea tăierii copacilor bolnavi se va lucra la reabilitarea trotuarului, urmărindu-se inclusiv înfiinţarea unei piste pentru biciclişti.
Un studiu comandat de Primăria Sfântu-Gheorghe şi efectuat alături de specialişti ai Direcţiei Silvice a relevat că din 330 de copaci cercetaţi, peste 100 sunt bolnavi şi putreziţi, fiind necesară tăierea lor, în vreme ce alţi 100 de copaci pot fi salvaţi prin tăieri parţiale la coroane, restul fiind sănătoşi.
Lanţ uman de protest
Iniţiatoarea unui protest împotriva planului de tăiere a copacilor din Parcul Ecentral, Maria Movilă, este însă de părere că cele susţinute de Primărie nu sunt tocmai reale. Aceasta a declarat că a cercetat ceea ce a mai rămas din trunchiurile copacilor tăiaţi ieri şi că doar doi dintre aceştia prezentau semne de boală.
„Trunchiurile celorlalţi copaci arată că aceştia erau sănătoşi, dar se pare că domnii de la Grădinăria Sfântu-Gheorghe, care au tăiat, nu au nevoie de oxigen. Sunt revoltată faţă de aceste tăieri, i-am transmis şi primarului Antal Arpad o scrisoare în acest sens şi, deşi sunt convinsă că sunt şi alţi cetăţeni ai oraşului care nu sunt de acord cu tăierile, nu prea ştiu ce aş putea face mai mult dacă ei nu iau poziţie deschisă la rândul lor pe această temă. Nimeni nu e absurd, înţeleg măsurile de prevenire a eventualelor accidente generate de copacii bolnavi, dar nu cred că toţi erau în starea asta”, a declarat Maria Movilă, adăugând că dacă tăierile vor ajunge şi la aleea castanilor de deasupra Parcului, se va organiza un protest ce va lua forma unui lanţ uman în tot Parcul.
La începutul lunii iunie, Maria Movilă a organizat o acţiune de protest prin care a strâns 360 de semnături din partea cetăţenilor oraşului care s-au declarat în dezacord cu intenţia municipalităţii de a tăia copacii din Parc.
Sursa foto: Observatorul de Covasna