”Ciobănaș” cu tradiţii la Întorsura Buzăului
Întorsura Buzăului s-a primenit în straie de sărbătoare în acest sfârșit de săptămână, aici având loc Zilele Întorsurii Buzăului și cea de-a 38-a ediție a Festivalului folcloric ”Ciobănașul”.
Zilele orașului au început vineri, cu Festivalul de Muzică Uşoară pentru Copii „Împreună, formaţii pentru viitor“, la acesta participând formațiile „Youvenis“ a Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului, „Anonim Band“ a Clubului Copiilor din Vatra Dornei şi formaţiile Palatului copiilor din Târgu Jiu. Ca invitată de onoare a concertat formația Group 89 din Întorsura Buzăului. Ziua de sâmbătă a cuprins concerte și petreceri în aer liber, toate dedicate tinerilor din oraș, în vreme ce duminică a urmat ”Ciobănașul”.
În tradiția dobânfită de-a lungul anilor, Festivalul s-a ținut la platoul Camping, iar vremea a fost de partea organizatorilor, cu o zi de toamnă autentică, caldă și cu mult soare, ceea ce i-a scos pe întorsureni din case, ba chiar a mai adus la sărbătoare și oameni din Sfântu Gheorghe, Brașov și împrejurimi.
”E un festival deosebit, pe care îl avem aici an de an. E important pentru că e o tradiție a locului. Eu sunt născut aici, însă locuiesc în Brașov și tot vin mereu la ”Ciobănaș”, niciodată nu lipsesc, fiind ceva deosebit. Oamenii se distrează, sunt mulțumiți, abia așteaptă festivalul acesta”, ne-a spus Constantin Marin.
Potrivit primarului Întorsurii Buzăului, Leca Băncilă, bugetul din acest an al Ciobănașului s-a limitat la 30.000 de lei și chiar dacă acesta a fost unul de criză față de bugetele anilor trecuți, Festivalul a reușit să impună distracție și voie bună prin numeroasele formații care au urcat pe scenă și i-au încântat pe cei prezenți cu cântece și dansuri populare. Printre invitații de la ”Ciobănaș” s-a numărat Ansamblul profesionist Doina Gorjului, dar și soliştii de muzică populară Maria Loga, Victoriţa Lăcătuşu, Valentin Safira, Ileana Bocîntea, Natalia Gorjanu, Georgiana Bisac, Olguţa Berbec, Roberta Crintea, Ion Ghiţulescu, Claudia Torop, Mirela Lătăreţu şi Ileana Lăceanu.
”De această dată am dat momentului ”Ciobănașul” o amploare mai mare, în sensul că avem o formație de nivel național - Doina Gorjului, care va oferi tot ceea ce înseamnă un spectacol profesionist, alături de 80 de artiști. ”Ciobănașul” înseamnă prilejul de promovare a tradițiilor, dar și un prilej în care comunitatea se restrânge în jurul tradițiilor. În ziua de azi, când valorile se schimbă sau se pierd, ”Ciobănașul” înseamnă mult, deoarece ne oferă prilejul de a rămâne conectați la valorile tradiționale”, a spus primarul Leca Băncilă.
Acesta a accentuat că sărbătoarea ”Ciobănașului” este binevenită inclusiv pentru tineri, aceștia rămânând astfel în legătură cu rădăcinile lor și cu tradițiile, într-o lume aflată în continuă schimbare.
”E un festival cu tradiție… Poate altădată era mai aglomerat și avea un farmec mai aparte, dar oricum e o atmosferă plăcută, de relaxare. Important e să nu se piardă obiceiurile populare, tradițiile, folclorul, tot ceea ce e autentic și valoros”, ne-a spus Aneta Popica, din Întorsura Buzăului.