“Sfântu-Gheorghe, oraș militarizat” Antal Arpad e supărat pe Armată
Primarul din Sfântu Gheorghe nu înţelege de ce orașul nu poate dispune de obiectivele Armatei
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spune că ar putea monta la intrarea în oraș un panou inscripționat “Sfântu Gheorghe, oraș militarizat”, ca urmare a faptului că Armata continuă să păstreze aici diverse obiective care plasează zona în categoria celor ”de importanță strategică”.
Antal Arpad a declarat că eforturile municipalității de a prelua obiectivele pe care Armata le are în Sfântu Gheorghe nu au dat până acum niciun rezultat, ceea ce nu pare a fi un lucru normal ba chiar arată faptul că cetățenii de aici nu sunt tratați la egalitate cu ceilalți din țară atunci când vine vorba despre posibilitatea de a beneficia pentru diverse investiții de terenurile nefolosite ale Armatei.
“Nu este un lucru normal. Cred că ar trebui să depăşim aceste gesturi neprietenoase în care Bucureştiul consideră că unităţi militare de aici sunt de importanţă strategică, deoarece comunitatea maghiară este loială acestei țări. Obiectivele Armatei ne-ar fi folositoare pentru dezvoltarea orașului - în alte zone ale țării terenurile Armatei au fost folosite pentru construirea unor parcuri industriale, centre de agrement, doar la noi nu se poate. Pun o întrebare retorică: nu ar fi mai bine ca pe Poligonul mare să facem un centru de agrement de 30-40 de hectare, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să audă împușcături atunci când își duc morții la Cimitirul Comun din apropiere...?”, și-a exprimat Antal Arpad nemulțumirea.
Primarul a subliniat că în prezent România și Ungaria sunt ambele membre NATO, având aceleași interese economice, geostrategice și energetice, deci nu vede niciun motiv pentru care Armata ar insista să considere Secuimea “de importanță strategică”.
“În 2010 interesele României şi ale Ungariei converg atât de mult încât nu cred că mai este o problemă că aici sunt şase sute de mii de maghiari, în centrul României, și trebuie să-i ținem aici, că cine ştie ce o să facă", a mai spus Antal Arpad.
În același context, Antal Arpad a arătat că și sediul Jandarmeriei Covasna, modernizat în ultimii ani, este oarecum prea mult pentru Sfântu Gheorghe și județ.
În Sfântu Gheorghe, Armata deţine alături de aproximativ 400 de hectare de teren şi câteva clădiri printre care cazarma Unităţii Militare a Vânătorilor de Munte, unde municipalitatea ar intenționa să realizeze un centru pentru învăţământul superior şi cercetare.
Pentru a convinge Armata să renunţe la activele pe care nu le mai foloseşte, Primăria Sfântu Gheorghe şi UDMR au iniţiat, în primăvara acestui an, o acţiune de strângere de semnături de la cetăţeni, care să susţină dorinţa autorităţilor locale de a prelua respectivele active. Chiar dacă s-au strâns câteva mii de semnături, acestea nu au convins Ministerul Apărării să renunţe la Poligonul mare din Sfântu Gheorghe sau la Unitatea Militară de la Arcuş, o unitate despre care se spune că este extrem de ingenios construită, având inclusiv pasaje subterane.