ACTUALITATE 12 mai 2010

„Verdict știinţific“ comunist, marca Ioan Lăcătușu: Observatorul de Covasna nu există!

de Covasna Media | 1398 vizualizări
Aceasta e concluzia „ştiinţifică“ la care ajunge, indirect, domnul „sociolog” Dr. Ioan Lăcătuşu într-un studiu asupra presei covăsnene care denaturează şocant realitatea şi dezinformează românii de pretutindeni prin intermediul Romanian Global News. Raşi de pe harta presei covăsnene „Sociologul” Ioan Lăcătuşu analizează presa din judeţul Covasna, publicând prin Romanian Global News (www.rgnpress.ro) un studiu-raport ce vorbeşte despre „un atac mediatic separatist fără precedent, în Arcul intracarpatic românesc”. Fără a comenta ori contrazice referirile la presa maghiară, constatăm că studiul surprinde prin abordarea legată de presa în limba română, aceasta fiind una complet lipsită de profesionalism şi deontologie şi, de asemenea, orientată în mod intenţionat înspre a manipula şi denatura în totalitate realitatea locală. De ce? Pentru că dacă e să dăm citire acestui studiu, fără a fi localnici, putem crede că publicaţiile în limba română fie nu există, fie au un impact aproape nul.

Aceasta e concluzia „ştiinţifică“ la care ajunge, indirect, domnul „sociolog” Dr. Ioan Lăcătuşu într-un studiu asupra presei covăsnene care denaturează şocant realitatea şi dezinformează românii de pretutindeni prin intermediul Romanian Global News.

Raşi de pe harta presei covăsnene

„Sociologul” Ioan Lăcătuşu analizează presa din judeţul Covasna, publicând prin Romanian Global News (www.rgnpress.ro) un studiu-raport ce vorbeşte despre „un atac mediatic separatist fără precedent, în Arcul intracarpatic românesc”. Fără a comenta ori contrazice referirile la presa maghiară, constatăm că studiul surprinde prin abordarea legată de presa în limba română, aceasta fiind una complet lipsită de profesionalism şi deontologie şi, de asemenea, orientată în mod intenţionat înspre a manipula şi denatura în totalitate realitatea locală. De ce? Pentru că dacă e să dăm citire acestui studiu, fără a fi localnici, putem crede că publicaţiile în limba română fie nu există, fie au un impact aproape nul.

Fostul cotidian „Cuvântul nou“ este singurul ziar pe care dl. Lăcătuşu îl consideră demn de menţionat, afirmând în mod stupefiant că „la finele anului 2009, Cuvântul nou – singurul cotidian de limbă română cu tradiţie şi cu desfacere pe întreg teritoriu judeţului Covasna - a dispărut de pe piaţă din motive economice”. Nu putem crede că pentru o persoană care se mai şi erijează în sociolog, „Observatorul de Covasna” (cu un tiraj şi o distribuţie superioară oricărei alte publicaţii în limba română din judeţul Covasna, cel puţin în ultimii ani) este o apariţie de neobservat. Mai sunt şi alte publicaţii, unele poate de nişă sau cu reprezentare mult mai slabă, dar ele există şi funcţionează fiecare prin propriile puteri şi pe măsura posibilităţilor manageriale sau editoriale: cotidianul „Mesagerul de Covasna” sau săptămânalele „Cuvântul nou” şi „Condeiul Ardelean” par a fi total necunoscute domnului Lăcătuşu. Privind din exterior, ar putea părea că judeţul nu beneficiază de media locală în limba română şi că locuitorii judeţului nu ar avea niciun fel de acces la informaţie.

Presa trebuie plătită de stat!

Mai mult decât atât, ignorând sau necunoscând principiile pieţei libere şi concurenţiale în care, într-adevăr cu eforturi uriaşe, publicaţiile mai sus menţioante îşi desfăşoară activitatea, domnul Lăcătuşu face o nouă afirmaţie stupefiantă: „Încă nu s-a găsit cadrul legal, pentru asigurarea suportului financiar necesar editării publicaţiilor în limba română din judeţele Covasna şi Harghita, şi nici ale unor publicaţii care să promoveze multiculturalitatea şi convieţuirea interetnică, potrivit normelor europene.” Sigur că probabil ar trebui să îi fim recunoscători domnului Lăcătuşu pentru grija pe care ne-o poartă, asta dacă s-a referit la cei ce încă fac presă scrisă în judeţ, ori ar trebui să ne întrebăm care ar fi acele publicaţii care se cer susţinute dacă restul sunt cantitate neglijabilă. Cât despre promovarea multiculturalităţii şi a convieţuirii interetnice, potrivit normelor europene, ţinem să-l informăm pe domnul Lăcătuşu că acestea sunt două din componentele de bază ale politicii editoriale a cotidianului „Observatorul de Covasna”.

Trebuie fie să nu vrei, fie să nu fii capabil intelectual să înţelegi asta, citind măcar câteva din ediţiile ziarului.

Suntem sau nu suntem?

„Publicaţiile româneşti sunt tipărite în tiraje mici şi au avut apariţii efemere, mai ales în judeţul Covasna” afirmă dl. Lăcătuşu, afirmaţie care pune sub semnul întrebării abilităţile „sociologice“ şi „ştiinţifice“ ale autorului, care omite faptul că „Observatorul de Covasna“ a apărut neîntretupt timp de 5 ani ca şi cotidian, şi o altă bună bucată de vreme ca săptămânal.

Dacă aceşti ani reprezintă o existenţă efemeră, ne cerem scuze pentru a nu fi înţeles corect conceptul.

Cenzura, bat-o vina...

Dl. Lăcătuşu mai scrie că „în cazul publicaţiilor în limba română din zonă, cenzura politică, de dinainte de 1989, a fost înlocuită de cenzura economică” şi că „publicaţiile româneşti din zonă nu au putut rezista rigorilor economiei de piaţă”. Ne întrebăm, din nou, dacă domnul Lăcătuşu face referiri doar la cine vrea el sau la întreaga presă, aşa cum ştiinţific şi deontologic ar fi corect.

Bine informat asupra cenzurii presei comuniste, un fost şef al Biroului Organizatoric al Comitetului Judeţean de Partid (cel care avea în subordine procuratura, tribunalul, miliţia şi securitatea) cum este dl. Lăcătuşu omite faptul că cenzura economică loveşte întreaga presă românească şi că printre „avatarurile” capitalismului se numără şi libertatea oricărui cetăţean de a porni o afacere în mass-media.

Declinul din creştere

Datele „ştiinţifice” şi „sociologice” sunt însoţite în acelaşi studiu şi de aprecieri de valoare şi remarci critice, pe care domnul Lăcătuşu le face pe baza unor principii numai de dânsul ştiute, dacă e să judecăm afirmaţia: „presa de limbă română, din cele două judeţe, este într-un declin evident”.

Creşterea vânzărilor şi menţinerea unui tiraj ridicat pentru „Observatorul de Covasna“ precum şi explozia creşterilor de trafic pe varianta electronică a ziarului, site-ul www.covasnamedia.ro, ne fac să punem la mare îndoială „declinul“ despre care domnul Lăcătuşu vorbeşte, iar cu această ocazie ne manifestăm dorinţa de a-i oferi un abonament gratuit la cotidianul nostru, în speranţa că următoarele studii vor fi realizate cu mai mult profesionalism şi o mai corectă cuprindere a spectrului editorial covăsnean.

Uitaţi, domnilor, uitaţi!

Domnul Lăcătuşu a solicitat pentru acest raport informaţii despre jurnaliştii care au activat în ultimii ani în presa covăsneană de limba română, iar această analiză a sa nu face decât să jignească prin omisiune munca şi eforturile realizate în ani buni de presă de către numeroşii ziarişti care nu se regăsesc în acest studiu, nici măcar prin numele publicaţiilor sau organizaţiilor media în care au activat: Corina Sechereş (astăzi TVR), Alina Otilia Bujancă (astăzi Radio România), Oana Mălina Negrea (astăzi Agerpres), Cosmin Cojocaru (astăzi Radio Zu), Dumitru Manolăchescu, Dan Manolăchescu, Daniel Şanta, Narcis Iordan, Mădălin Guruianu, Ana Sidon, Monica Vajna, Adrian Moise etc. Toţi aceştia au scris în paginile presei de limbă română „inexistente“ şi „irelevante“ pentru domnul Lăcătuşu, mai sus menţionaţii fiind parte din ceea ce domnul Lăcătuşu califică în felul următor: „Presa românească există doar simbolic, aceasta neavând niciun sprijn financiar nici la nivel local nici de la nivel central. Existenţa ei este eroică, dar compromisurile pe care le fac unele publicaţii de limba română, ca să poată exista, le fac practic să fie doar o formă fără fond.”

Considerăm de asemenea că omisiunea intenţionată a unor informaţii, denaturarea adevărului și exagerarea unor aspecte fac parte din stilul ante- şi post-decembrist prin care domnul Lăcătușu a încercat o victimizare a românilor din zonă în scopul unui beneficiu propriu de creare a unei aure de unic şi major luptător pentru apărarea identităţii românilor din regiune.

În final dorim să îi explicăm domnului Lăcătuşu că metodele perioadei comuniste sunt dificil de aplicat în noua situaţie politică, economică şi socială a României şi că tipologia presei pe care dânsul o clamează ca fiind singura corectă şi pro-românească a dispărut tocmai din refuzul cititorilor români (paradoxal poate pentru dl. Lăcătuşu) de a se mai raporta la trecut.

(Redacţia „Observatorul de Covasna“)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 20

Adaugă comentariu
gobi, 10 iunie 2010
trist. si ce zice Dl. Lacatusu si raspunsul vostru.
Comunitatea si adevarul la mijloc — Picatura de Fiere, 17 mai 2010
[...] (care are o parte  colaboratori/actionari membri ai Asociatiei pentru Comunitate ) publica un articol in care il acuza pe dl. Lacatusu de continuarea de practici comuniste intr-un articol citeste integral
Pentru Ady, 12 mai 2010
Prea stimabile domn Ady, nu s-a pus in discutie in acest raport pe care tocmai l-am citit integral pe site-ul dat ca sursă ce fac azi unii dintre acești domni ci ce-au făcut în ultimii aprox. 10 citeste integral
ady, 12 mai 2010
domnul lacatusu are dreptate, daca verificam bine o mare parte din "marii" ziaristi pe care redactia acestui ziar l-a publicat au intrat in politica, S.R.I, si alte organizatii care nu le mai dau voie citeste integral
Vaisteauanoastra, 12 mai 2010
Bai baieti, astea nu-s frustrari, sunt o rabufnire intr-un moment in care s-a umplut paharul. Comunistul asta de ra*at a facut pana acum ce-a vrut si v-a spalat pe toti la creiere si v-a manipulat citeste integral
Janos Iuhas, 12 mai 2010
@Dinparcare - nu iau apărarea respectivului, nu îi prea ştiu activitate, dar maniera de răspuns pare mahala, nu? Şi nici diplome nu cred că a luat cu bani, deci nue cu ghilimele meseria de citeste integral
Felicia, 12 mai 2010
Lacatusu - un comunist batran care ar trebui sa dispara din primplanul vietii publice... pentru oameni ca el trebuia introdusa dupa 1989 lustratia... ar fi stat in banca lor, in coltul lor si poate ar citeste integral
Blaga, 12 mai 2010
Mi se pare incredibil ca in ciuda acestei mizerii comise de Lacatusu, sunteti unii care inca ii mai iau apărarea. Cred că prea multe i s-au tolerat omului ăsta şi avea nevoie de un dus rece. Eu nu citeste integral
ziarist, 12 mai 2010
" Comunistii nu sunt oameni, sunt subiecti de drept penal" Petre Tutea. Restul... e pura ipocrizie.
Andrei, 12 mai 2010
Imi pare sincer rau ca trebuie sa citesc asemenea stiri in acest ziar. Nu trebuie sa spuneti unele lucruri cu surle si trambite, chiar nu e nevoie sa va cunoasca toti covsnenii frustrarile, pentru ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.