O nouă expoziție contemporană la Centrul de Artă din Transilvania: MAMŰ Matrix (14 mai - 5 iulie 2025)
„Pentru un străin, se pune pe bună dreptate întrebarea: care este forța de coeziune care poate ține împreună o societate atât de eterogenă și o poate menține funcțională? Cum se unește această componență mai degrabă mixtă? Mai multe generații sunt reprezentate în MAMŰ, prieteniile personale asigurând „traversarea” între ele. Aceste relații nu se limitează la comunicarea cotidiană, ci joacă, de asemenea, un rol important în procesul creativ efectiv și în crearea de lucrări comune. Dezbaterile între generații care apar în mod natural nu se află așadar în straturile puterii, ci în sfera ideilor și idealurilor, unde opunerea lor este binevenită și pare să aibă un efect productiv asupra activității creative.” (Árpád Nagy Pika)
Expoziția MAMŰ Matrix va fi vernisată miercuri, 14 mai 2025, la ora 18, în spațiul expozițional de la etajul al treilea al Centrului de Artă din Transilvania. Expoziția de două etaje, curatoriată de István Zakariás și Ferencz S. Apor, va fi deschisă de către dr. Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania, Eszter Túros, istoric de artă și István Zakariás, președintele Societății MAMŰ, și va oferi un rezumat al tendințelor actuale și al provocărilor creative cu care se confruntă artiștii Societății MAMŰ.
Activitatea Societății MAMŰ – comunitate artistică denumită în limba maghiară „Marosvásárhelyi Műhely” însemnând „Atelier Târgumureșean”, ulterior după sintagma „MA(születő) MŰ(vek)” însemnând „lucrări create în prezent” – cu o istorie de aproape o jumătate de secol, constituie un capitol semnificativ și definitoriu în istoria artei plastice maghiare. Reprezintă o comunitate intelectuală ai cărei creatori sunt uniți de legături personale, de prietenie, de aspirație spre modernitate, de dorința de a juca un rol activ în eforturile artistice contemporane, totodată de o ideologie comună și de un mod de gândire dificil de conturat, însă evident din punct de vedere visceral. Grupul din Târgu Mureș la sfârșitul anilor 1970, a reunit artiști care doreau să privească spre Europa și ale căror lucrări prezentau diverse manifestări ale unei îndepărtări de formele clasice de expresie și ale unei căutări constante a unui limbaj artistic care punea sub semnul întrebării esența artei. Asociația artistică înființată în 1991 la Budaörs sub numele de MAszülető MŰvek - MAMŰ - este, dincolo de identitatea numelui său, legată de gruparea menționată mai sus prin faptul că printre membrii săi fondatori regăsim o serie de artiști care între timp s-au mutat din Târgu Mureș în Ungaria și care au fost membri activi ai Atelierului de la Târgu Mureș la sfârșitul anilor șaptezeci. Desigur, societatea este în continuare în contact permanent cu arta din Târgu Mureș și din alte orașe transilvănene. Societatea MAMŰ are, de asemenea, un număr semnificativ de membri vest-europeni, compuși în cea mai mare parte din artiști care au emigrat din România în lumea mai liberă în timpul perioadei comuniste. Cealaltă jumătate a membrilor este formată dintr-un grup de artiști născuți în Ungaria. Din 1994 organizația administrează un spațiu expozițional în Budapesta sub numele Galeria MAMŰ, care îi servește și ca sediu.
Curatorii, István Zakariás și Apor Ferencz S., au invitat patruzeci și trei de artiști, în principal din Transilvania, să contribuie la expoziție. În bogăția sa de genuri, expoziția curentă încearcă să ofere o perspectivă asupra tendințelor intelectuale, a diversității genurilor și a mediilor, care caracterizează în prezent gruparea artistică. Selecția atentă a curatorilor nu urmărește să ofere o relatare istorică, ci mai degrabă să încerce să ofere un fel de imagine situațională, cartografiind în mod repetat artiștii activi, subliniind diversitatea profesională și relațiile interne ale societății. Expoziția include un amestec echilibrat de reprezentanți ai diferitelor generații, de la fondatori la cei mai tineri, și artiști cu rădăcini în principal transilvănene. Rețeaua rezultată, care se prezintă ca o comunitate de artiști cu statut egal, marchează o serie de puncte de contact și intersecții. În același timp, în timp ce MAMŰ s-a caracterizat întotdeauna printr-o abordare progresivă, o reînnoire a genurilor și o experimentare constantă în căutarea unor moduri contemporane de exprimare, unul dintre reperele importante ale calității sale a fost cunoașterea meșteșugurilor clasice și practica expresiei artistice profund înrădăcinată în tradițiile europene. Prin genurile sale tradiționale, expoziția deschide perspective istorice ale artei, prezentând în același timp o perspectivă distinct contemporană.
Expoziția va fi deschisă până în 5 iulie 2025, de marți până vineri între orele 9 și 17, iar sâmbătă de la ora 10 până la ora 14.
Artiști expozanți:
Malvina ANTAL, Csilla BABINSZKY, Imre BERZE, Vince BOCSKAY, Anikó BODOR, Imre BUKTA, Árpád DARADICS, Sándor DÓRÓ, Károly ELEKES, Gábor ERDÉLYI, István ERŐSS, Zoltán FERENCZ, Apor FERENCZ S., Andrea Katalin GULYÁS, Sándor GYŐRFFY, Levente HERMAN, Levente HORVÁTH, György JOVIÁN, Zsolt KOROKNAI, Kund KOPACZ, Zsigmond LUCZA, Áron Zsolt MAJOROS, István MAKKAI, Éva MAYER, Árpád NAGY Pika, László OCSKAY (Doky), Péter PÁL, Hunor PETŐ, Attila POKORNY, Csaba SÁNTA, Zoltán SEBESTYÉN, István STARK, Péter STEFANOVITS (Stefa), Ábel SZABÓ, Sándor SZÁSZ, Csongor SZIGETI G, László SZOTYORY, József SZURCSIK, József TASNÁDI, László UJVÁROSSY, Gusztáv ÜTŐ, Ottó VINCZE, István ZAKARIÁS
Organizatori:
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe
Societatea MAMŰ
Asociația Centrul de Artă din Transilvania
Eveniment sprijinit de:
Secretariatul de Stat pentru Politici Naționale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, Fondul Gábor Bethlen
László Ocskay Doky
Fondul Cultural Național al Ungariei
Sursa: comunicat de presă