CULTURA Acum 4 ore, 53 minute

„Aerul ca un pepene roșu” de Mihai Ignat – premieră la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 89 vizualizări

Pe 14 mai, de la orele 19.00, iubitorii de teatru și literatură contemporană din Sfântu Gheorghe sunt invitați la Teatrul Andrei Mureșanu, la premiera la Sfântu Gheorghe a spectacolului „Aerul ca un pepene roșu”, montare pe textele „Voiam doar să țip” și „Mi-e frică” de Mihai Ignat.

Spectacolul a avut premiera la București, apoi s-a jucat la Iași, Sibiu și Brașov, iar după reprezentația de la Sfântul Gheorghe va mai putea fi văzut, într-o ultimă reprezentație, la București. 

„Aerul ca un pepene roșu” cuprinde două monodrame semnate de Mihai Ignat, texte care, puse în oglindă, își amplifică unul altuia sensurile, profunzimile și proiectează altele noi.

Spectacolul se concentrează pe analiza unui disconfort al generațiilor mature, care au trăit anii dictaturii comuniste și au rămas captive într-un hățiș de stări ce trec de la nostalgie, la regret, la furie, la resemnare, la vinovăție. Textele lui Mihai Ignat conțin suflul unui rău a cărui sursă aparent nu poate fi identificată, un disconfort de plumb ce pare să condamne spiritul uman, îl impiedică să schimbe perspectiva, ocultând posibilitatea unei lejerități a existenței. 

„Două povești. O femeie care și-a pierdut puterea de a se revolta, dizolvată între nevoile familiei și așteptările societății. Vocea i s-a atrofiat, măcinată de incapacitatea de a spune nu și datoria de a fi „cum se cade”. Are încă reflexul de a căuta ce e mai bine pentru ea, dar cedează sub imperativul „nu se face”. Un bărbat care își găsește cu greu curajul de a vorbi cu adevărat și de a-și accepta greșelile, fricile, regretele. 

Spectacolul „Aerul ca un pepene roșu” se întreabă cum arată viața, după o traumă colectivă de 50 de ani și mai ales, unde este ea? Cu noi, aici? În fața noastră? Sau viața e mereu și mereu în altă parte? ” – Lorena Zăbrăuțanu, regizoare.

Distribuția spectacolului : Iulia Popescu, Alexandru Pribeagu

Regia : Lorena Zăbrăuțanu 

Scenografia : Maria Nicola

Muzica originală: George Pandrea

Foto afiș : Vlad Basarab

Grafica : Blanca Doba

***

Mihai Ignat, poet, dramaturg și eseist, a absolvit Facultatea de Litere a Universității București, secția română-latină, în 1995 și a frecventat Cenaclul condus de Alexandru Mușina și pe cel al lui Mircea Cărtărescu – coordonatorul volumului colectiv „Tablou de familie”, în care Mihai Ignat și-a făcut debutul editorial ca poet. Debutul individual și l-a făcut cu „Klein”, ce a devenit personaj liric alter-ego al autorului, conturând amprentă lirică marca Mihai Ignat: un discurs eliptic, tehnic elaborat, alcătuit din secvențe discontinue, multiplu focalizate, în care notația confesivă alternează cu secvențe meta-textuale filtrate prin filosofia analitică limbajului. 

Încă din 2004 a desfășurat o intensă activitate de dramaturg, piesele sale fiind reprezentate pe scene din România și străinătate. A debutat prin montarea piesei „Crize” la Radio BBC Londra și este câștigător al Concursului Uniter în 2008 și 2021, al Concursului Teatrului de Comedie București - 2008, al Concursului Național de Dramaturgie – 2005. Are  numeroase montări în ţară ale textelor sale și piese traduse în engleză, germană, cehă, polonă, rusă, bulgară, spaniolă, italiană şi greacă. A publicat volumele de teatru „Patru cepe degerate”, „Crize”, „Meserii şi fundături”, „Black Sitcom”, „Patru piese într-un act”, „Fermoare, nasturi şi capse”, „Toţi privesc înainte”, „Ei sunt printre noi” și „Mustața lui Hitler”. Doctor în Litere în 2004, actualmente este profesor universitar la Facultatea de Litere – Universitatea Transilvania, Braşov.

Spectacolul „Aerul ca un pepene roșu” deschide trilogia „3 poeți pe scenă”, o continuare a trilogiei „3 poete pe scenă” (Nora Iuga - 2022, Angela Marinescu - 2023, Marta Petreu - 2024), produse de actrița Iulia Georgeta Popescu, cu cofinanțare din partea AFCN.

PARTENERI

Primăria Capitalei, Muzeul Național al Literaturii Române, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu, Universitatea Transilvania Brașov / Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Centrul pentru Tineret al Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Facultatea de Litere Iași, Asociația „O lume pentru toți”, Uniunea Studenților din România, Teatrul de Comedie, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe.

Mulțumim domnului Ioan Cristescu, Director al Muzeului Național al Literaturii Române.

PARTENERI MEDIA

Revista TIMPUL, Revista MATCA

*******

Proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Sursa: comunicat de presă

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.