ACTUALITATE Acum 6 ore, 14 minute

Tensiuni în Primăria Vâlcele: primarul propune tarif legal pentru pășunat, consilierii țin la vechile tarife

de Ștefania Găvăneci | 530 vizualizări

Ședința de consiliu local din Vâlcele, de vineri, 25 aprilie, s-a transformat într-o dispută aprinsă, după ce primarul Mihaly Dima a propus majorarea tarifului pentru pășunat la 350 lei/hectar, ca răspuns la o solicitare a prefecturii privind respectarea prevederilor legale. Propunerea nu a fost susținută de consilieri, care au cerut menținerea vechiului tarif, de 93 lei/hectar.

A fost propus un tarif intermediar, ca o soluție de compromis între legalitate și realitate 

Primarul comunei Vâlcele, Mihaly Dima, aflat la primul mandat, a propus în ședința de consiliu local majorarea tarifului de închiriere a pășunilor la 350 lei/hectar. Decizia vine în contextul în care prefectura a respins o hotărâre anterioară privind un tarif de 150 lei/hectar, solicitând explicit comunicarea modului de calcul conform Hotărârii de Guvern 1064/2023.

Potrivit acesteia, în lipsa unui amenajament pastoral – document tehnic oficial care stabilește modul corect și sustenabil de utilizare a pășunilor, în funcție de capacitatea de pășunat a terenului, tariful trebuie calculat pe baza prețului unitar al masei verzi, stabilit de Consiliul Județean prin hotărârea 232/2024. Conform acestor formule, prețul legal ar ajunge la 534,6 lei/hectar.

M-am gândit și eu, ca să nu tăiem craca de sub noi, nu o să fie bine pentru nimeni acest lucru. Trebuie să facem să fie la un preț convenabil. M-am gândit la un preț, m-am informat la localitățile care sunt în jurul nostru și propun astăzi 350 de lei, nu 500 și ceva de lei. La anul, poate fi majorat încă o dată, vă spun, când e gata amenajamentul pastoral. În 2026, s-ar putea să fie dublu și atunci nu o să fie bine”, a spus primarul. 

Consilierii locali se opun: prețul e prea mare 

Viceprimarul și mai mulți consilieri s-au opus inițiativei și spun că fermierii ar putea fi afectați. 

Eu, în principiu, n-aș vrea să distrugem puținii fermieri care mai sunt aici în comuna noastră. Sincer, mi se pare un preț prea mare. Aș vrea, dacă s-ar face din nou niște măsurători, dar exacte, nu după niște cifre din burtă, să vină de la direcția agricolă, să măsurăm. Propunerea mea ar fi să rămânem exact pe prețul care a fost anul trecut (n.red. cel de 93 de lei), până când definitivăm aceste măsurători”, a adăugat viceprimarul, Sorin Gheorghe Ardelean. 

Un alt consilier a propus suma de 300 lei/hectar, însă nici această variantă nu a fost votată.

Prefectura analizează legalitatea, nu valoarea tarifelor

Redacția noastră a solicitat un punct de vedere din partea Prefecturii Covasna cu privire la tarifele de pășunat din comuna Vâlcele. Prefectura a subliniat că nu verifică direct valoarea tarifelor ci analizează legalitatea actelor administrative emise de autoritățile locale, dar și că în trecut nu au fost indicii de nelegalitate. 

Instituţia noastră nu verifică valoarea în sine a «tarifelor», ci actul administrativ, or în măsura în care nu au existat indicii cu privire la nelegalitatea actelor administrative în cauză, nu au fost solicitate informaţii/clarificări suplimentare (...) Precizăm că prețul stabilit în acest an (an cu bine cunoscute constrângeri bugetare) de către Consiliul Local Vâlcele, prin Hotărârea nr.16/2025 este cel mai scăzut din judeţ, aflându-se într-o vizibilă disproporție cu celelalte prețuri practicate la nivelul județului, precum și cu media acestora, fapt care a ridicat reale semne de întrebare cu privire la corecta stabilire a acestuia”, se arată în documentul transmis de Instituţia Prefectului - Judeţul Covasna. 

În alte localități din județ, tarifele pentru pășunat sunt similare sau chiar mai mici. De exemplu, în Valea Mare, prețul este de aproximativ 250 de lei/hectar, iar în Barcani, asociația Agrozootur are închiriat teren cu 250 lei/hectar.

Taxa de pășunat este suma pe care fermierii sau crescătorii de animale o plătesc către primărie pentru închirierea pășunilor (terenuri destinate hrănirii animalelor). Această taxă se stabilește de consiliul local și trebuie să respecte anumite criterii legale.

În continuare, se așteaptă răspunsul autorităților

Consiliul Local Vâlcele a adoptat și comunicat Hotărârea nr. 22/2025 (93 de lei/ hectar), prin care a modificat Hotărârea nr. 16/2025 (cea cu 150 lei hei/ hectar). Această nouă hotărâre va fi, de asemenea, verificată de Instituția Prefectului, pentru a se asigura conformitatea cu legislația în vigoare. În funcție de rezultatele acestei verificări, dacă vor fi necesare clarificări suplimentare sau vor fi identificate nelegalități, Prefectura va solicita Consiliului Local să ia măsurile corespunzătoare.

Pe măsură ce vom mai avea informații suplimentare cu privire la acest caz și evoluția hotărârii, vom reveni cu detalii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.