ACTUALITATE 29 aprilie 2014

Mai e nevoie de 1.500 de lei pentru a salva familia Vrăbescu

de Székely Emőke | 636 vizualizări

Comunitatea a pus mână de la mână pentru a ajuta familia cu 6 copii să nu fie evacuată

În urmă cu câteva zile vă prezentam cazul familiei Vrăbescu din Sfântu Gheorghe, care urmează să fie evacuată din casa în care locuiesc de 12 ani, după că Primăria i-a dat în judecată pentru neplata chiriei. Totuși, se pare că există o rază de speranță, iar dacă până pe 1 mai familia reușește să achite datoriile, va putea rămâne în casă.

Mobilizare exemplară

Așa cum a arătat de mai multe ori, comunitatea din Sfântu Gheorghe ajută când este nevoie. Așa s-a întâmplat și după prezentarea cazului Vrăbescu. Asociația Pentru Comunitate, dar și persoane fizice s-au mobilizat și au strâns bani pentru această familie. Datoriile se ridică la aproape 7.000 de lei (chirie, penalizări și cheltuielile de executare silită), și mai este nevoie de 1.500 de lei pentru a acoperi această sumă. De fapt, această sumă poate salva de la destrămare familia, pentru că în cazul în care plata nu va fi efectuată până pe 1 mai, cei 6 copii riscă să ajungă la orfelinat, iar mama la adăpostul de noapte.

Încercați de soartă

Cei șase copii ai familiei, cu vârste între 10 luni şi 17 ani, locuiesc în subsolul unui imobil de pe strada Fabricii din Sfântu Gheorghe. Aceștia stau cu mama lor după ce tatăl a plecat la muncă în Germania. Necazurile familiei au început în urmă cu 3 ani, când mama a fost concediată de la o fabrică de confecții, iar tatăl, muncitor în construcții, nu își mai găsea un loc de muncă. Astfel nu și-au permis nici achitarea sumei de 50 de lei, cât este chiria la această casă, datoriile s-au acumulat, iar Primăria a câștigat procesul intentat pentru neplata chiriei. Executorul judecătoresc îi va da practic afară pe baza hotărârii irevocabile în cazul în care sumele restante nu sunt plătite.

O rază de speranță

Voluntarii Asociației Pentru Comunitate și-au propus să salveze această familie și au pornit în vederea găsirii unei soluții prin care familia Vrăbescu să poată locui și mai departe în acelaşi loc. Am mers împreună cu unul dintre voluntari să vedem calea legală ce se poate face pentru această familie. „Mi se pare cel puțin ciudat faptul că am fost plimbați de la un birou la altul și nimeni nu ne putea spune dacă în cazul achitării datoriilor vor putea rămâne în acea casă sau nu. De la poartă ne-au trimis la Biroul de Relații cu Publicul, de acolo la Asistența Socială de pe strada Erege, iar de acolo la Biroul Locativ de pe strada Kőrösi Csoma Sándor” – ne-a declarat o voluntară a APC.

Angajații Biroului Locativ ne-au dat însă vești îmbucurătoare, și au spus că în cazul în care familia va plăti datoria, Primăria va suspenda executarea silită. „Trebuie știut faptul că hotărârea judecătorească nu poate fi anulată, dar în cazul în care va fi achitată întreaga sumă, inclusiv taxa de executare silită, și familia va veni la noi cu dovada plății și cu o cerere, vom face demersurile necesare pentru suspendarea executării silite. În acest caz luăm în calcul și latura umană, nu doar cea legală, nu avem interesul de a da pe cineva afară în stradă, însă la fel de adevărat este și faptul că hotărârea de executare are o valabilitate de 3 ani, iar la prima abatere va fi pusă în practică” – a declarat reprezentanta Biroului Locativ din subordinea Primăriei Sfântu Gheorghe.

Familia și APC strâng banii

Mama și sora Corinei Vrăbescu fac tot posibilul pentru a aduna suma de bani necesară, la fel și cei de la APC. Cele două femei ne-au spus că oameni cu sufletul mare li s-au alăturat, fiecare a dat cât a putut, pentru că au fost impresionați de cazul celor 6 copii care riscă să fie despărțiți de mamă. „Am fost contactați de vecini, prieteni, care s-au oferit să ne ajute, am pus și noi cât am putut pentru a plăti această datorie. Sper că vom reuși împreună cu Asociația Pentru Comunitate să strângem banii necesari într-un timp atât de scurt, mai avem practic două zile la dispoziție. Am fost și la executorul judecătoresc, și dânsul ne-a spus că trebuie să plătim întreaga datorie la zi, și atunci se poate vorbi despre suspendarea executării” – spune bunica copiilor.

Cei care doresc să ajute această familie pot dona orice sumă de bani în contul Asociaţiei Pentru Comunitate RO53BTRL01501205455817XX deschis la Banca Transilvania sau direct la sediul APC de pe strada Sporturilor nr. 8, bl. 18, sc. B, ap.1. 

Citeşte şi O familie din Sfântu Gheorghe riscă să ajungă în stradă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.