ACTUALITATE 21 noiembrie 2013

Primarul din Belin, arestat după ce s-a luat la bătaie cu polițiștii din comună!

de Monica Vrânceanu | 1583 vizualizări

UPDATE: Judecătoria Sfântu Gheorghe a admis vineri după-amiază cererea de arestare preventivă 29 de zile pentru ultraj a primarului comunei Belin, Sikó Imre, formulată de Parchet.

Procurorul Ianoşi Cristinel Nelu a declarat pentru Agerpres că instanţa a dispus arestarea preventivă atât a lui Sikó Imre, cât şi a fratelui şi fiului primarului. Cei trei au fost reţinuţi joi după-amiază pentru 24 de ore şi au fost introduşi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean din Sfântu Gheorghe.

__________________________________________________________________________

Sikó Imre a fost atacat cu spray lacrimogen, iar un polițist susține că era să fie strangulat cu cravata

Un scandal imens a izbucnit miercuri seară la Belin, unde polițiștii din comună și primarul au ajuns să se încaiere direct în văzul oamenilor. Scandalul a implicat vorbe grele și acuze, loviri și amenințări, protagoniștii ajungând cu toții atât la Urgențele din Sfântu Gheorghe cât și la Procuratură, pentru a da declarații. Întâlnirea a ajuns imediat în atenția Poliției, iar în urma cercetărilor efectuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, joi s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a primarului Sikó Imre şi a fratelui şi fiului acestuia. Aceştia au fost introduşi în arestul IPJ Covasna, iar cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Scene violente în văzul oamenilor

Inspectoratul de Poliție Judeţean Covasna a anunțat că șeful de post din Belin și ajutorul acestuia au fost atacați miercuri seară de patru persoane, în fața Postului de Poliție Belin, fiind loviți cu pumnii în zona feţei, iar un suspect a încercat să îl stranguleze pe unul dintre poliţişti cu o cravată.

Purtătoarea de cuvânt a IPJ Covasna, Nicoleta Marin, ne-a declarat că unul dintre polițiști l-a somat pe unul dintre agresori să înceteze acțiunea violentă și din cauză că acesta nu s-a conformat, a folosit spray-ul iritant lacrimogen.

„A fost solicitat sprijin, iar la faţa locului s-a deplasat o echipă operativă din cadrul IPJ Covasna şi un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe. Din primele verificări a rezultat faptul că, anterior, în jurul orei 18,30, şeful de post și ajutorul şefului de post, aflându-se cu autospeciala din dotare în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe Drumul Comunal 37, ar fi fost blocați în trafic de un autoturism în care se aflau două persoane. Una dintre persoanele respective, părând a fi într-o stare avansată de ebrietate, le-ar fi solicitat polițiștilor explicaţii cu privire la motivul prezenţei lor la acea oră pe raza comunei, adresându-le cuvinte jignitoare şi agresându-i fizic. La scurt timp, acelaşi autoturism a oprit în faţa sediului Postului de Poliție, din acesta coborând patru persoane, respectiv cei doi bărbați amintiți mai sus, împreună cu alte două rude ale acestora, un bărbat și o femeie. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj”, a declarat Nicoleta Marin.

Primarul și șeful de Post, adversari în comună

Conducerea IPJ Covasna a confirmat apoi că în scandal a fost implicat primarul comunei Belin, Sikó Imre, el fiind identificat în rolul agresorului. În vreme ce primarul Sikó nu a putut fi contactat deloc ieri, cauza sa a fost susținută de viceprimarul Belinului, Rudolf Béla. Acesta a prezentat o variantă cu totul diferită față de cea a Poliției, spunând că Sikó ar fi fost nu agresorul ci victima polițiștilor. Potrivit lui Rudolf Béla, incidentul a avut loc după o ședință a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) care a avut loc miercuri la Belin. Viceprimarul susține că ședința, la care a participat inclusiv șeful de Post de la Belin, Mihai Tăbărașu, a fost una normală, chiar de au mai apărut și unele dispute. După ședință însă, fiecare participant a luat-o pe drumul său, iar Sikó s-ar fi dus la Belin Vale.

„S-a discutat în ședință și despre amenzile pe care le aplică Poliția, unii dintre cetățeni nu-s mulțumiți și vin cu reclamații la Primărie, dar nu a fost scandal. Problema a apărut când primarul Sikó s-a întors de la Belin Vale și a fost oprit de șeful de post și ajutorul acestuia. Eu n-am fost acolo, dar oamenii spun că polițiștii l-au pus la pământ pe primar, care era cu fratele său, și apoi au dat cu spray lacrimogen. Primarul nu era nicidecum beat, așa cum spun unii și Poliția”, ne-a spus Rudolf Béla.

Conflictul era vechi și a izbucnit abia acum

Viceprimarul a admis că între șeful de post Mihai Tăbărașu și autoritățile locale din Belin era un conflict mai vechi și asta se trage, spune vicele, de la mai multe întâmplări din trecut. Rudolf Béla susține că oamenii din sat sunt nemulțumiți de faptul că ajutorul șefului de post ar fi unul din polițiștii care în 2012 s-a fi aflat la Bățanii Mari, când un om s-a împușcat mortal cu pistolul unui polițist. În plus, autoritățile locale susțin că șeful de post locuiește într-o locuință de serviciu ce aparține Primăriei, dar nu a plătit niciodată chirie aici și nici nu vrea să se mute într-o altă locuință de serviciu aparținând Postului de Poliție.

Șeful de post Mihai Tăbărașu a confirmat incidentul de la Belin, însă nu a dorit să comenteze mai mult, spunând că de comunicarea în acest sens se va ocupa Biroul de Presă al IPJ, când vor apărea noutăți. Tăbărașu a ținut să clarifice, totuși, chestiunea referitoare la locuința de serviciu.

„Din 2003 sunt în acel apartament de serviciu, care inițial a aparținut unei persoane fizice din București. Până în 2007 am plătit chirie către respectivul proprietar, însă apoi locuința a fost achiziționată de Primărie, care a fixat atunci o chirie lunară de 70 de euro. S-a revenit apoi și nu s-a mai cerut suma respectivă, însă eu am solicitat să încheiem un contract de închiriere, care mi-a fost refuzat – practic, nu aveam în ce bază să plătesc o chirie”, susține Tăbărașu, menționând că locuința de serviciu a Postului de Poliție nu este încă proprie condițiilor de locuit, de aceea nu s-a mutat în ea, după cum nu există nicio hotărâre de Consiliu Local prin care el să fie evacuat din actuala locuință.

Mihai Tăbărașu a admis, la rândul său, că există un conflict mai vechi între el și primarul Sikó, însă nu a dorit să comenteze motivele.

Tensiunile au început în ședința ATOP și i-au dus pe protagoniști la medic

Șeful ATOP Covasna, avocatul Sabin Calinic, ne-a confirmat faptul că la ședința Autorității s-au pus pe tapet inclusiv aspecte legate de amenzi, însă a subliniat că întâlnirea a decurs în condiții normale și decente, ceea ce poate fi confirmat inclusiv prin probe video, căci întrunirea a fost filmată. Calinic a precizat că mai multe detalii legate de ceea ce s-a întâmplat nu ar avea cum să spună, deoarece atât el cât și majoritatea participanților au pornit spre Sfântu Gheorghe după încheierea ședinței.

Potrivit unor surse însă, se pare că primarul Sikó i-ar fi invitat la o pescărie pe cei care au luat parte la ședință, iar acolo s-ar fi consumat și câteva pahare de băutură, prin urmare este posibil ca alcoolul să fi contribuit la amploarea scandalului. Cert este că Sikó Imre a ajuns miercuri seară la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, cu arsuri provocate de spray-ul lacrimogen. Reprezentanții Unității de Primiri Urgențe susțin că leziunile nu au fost grave, deoarece nu s-a dispus efectuarea unor investigații amănunțite. La rândul lor, polițiștii s-au prezentat la Medicina legală, pentru a confirma semnele agresiunii care, susțin ei, a fost provocată de către primar.

Conducerea UDMR Covasna, al cărei membru este Sikó Imre, a anunțat joi că va cere la Ministerul Administrației o anchetă referitoare la ceea ce s-a întâmplat la Belin, pentru a stabili clar și fără echivoc vinovații.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
kukker, 23 noiembrie 2013
"Conducerea UDMR Covasna" saracii... olosz gerike, borbély ladislau, borboly, sikó etc. toti sunt nevinovati, nu? sa nu mai vorbim despre baronul mustacios... astia incalca legea si ne prezinta ca o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.