ACTUALITATE 21 ianuarie 2014

Mica Unire, sărbătorită altfel în acest an

de Monica Vrânceanu | 764 vizualizări

Prefectura Covasna a pregătit o serie de evenimente menite să atragă publicul

Ziua de 24 ianuarie, sau Ziua Micii Uniri, va fi marcată în mod deosebit în acest an la Sfântu Gheorghe. Prefectura Covasna și o serie de parteneri au conceput, pentru zilele următoare, mai multe evenimente menite să amintească despre importanța Micii Uniri. Evenimentele includ nu doar manifestările obișnuite cu depuneri de coroane din partea instituțiilor și cuvântări, ci și o serie de spectacole care au menirea să celebreze importantul act istoric.

Prefectul județului Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat că și-a dorit foarte mult implicarea tineretului în aceste manifestări, astfel că a fost lansat un concurs literar pentru elevii de gimnaziu, tema acestuia fiind „Alexandru Ioan Cuza și Unirea de la 24 ianuarie 1859”, care va avea premierea miercuri și în cadrul căruia sunt cuprinse inclusiv premii ce constau în tablete pentru câștigători.  Joi, 23 ianuarie, Sala Mare a Prefecturii va găzdui un simpozion ce va reda ecourile naționale și internaționale ale Micii Uniri.

Pe 24 ianuarie, centrul orașului va sărbători în mai multe feluri: aici vor fi prezenți invitați din Republica Moldova, care vor oferi un spectacol de dansuri, cântece și obiceiuri populare, urmând să fie amenajat și un mic târg de carte și obiecte tradiționale. Înainte de aceasta însă, ziua va începe cu un Te Deum la Catedrala Ortodoxă, iar pentru rememorarea momentului 24 ianuarie 1859, va avea loc și o paradă istorico-artistică, unde actori ai Teatrului Dramatic „Sică Alexandrescu” din Brașov vor pune în scenă Învestirea lui Cuza. Evenimentul va fi completat cu prezența Junilor Brașovului și a călăreților de la Vâlcele, alături de steagurile străvechi ale localităților românești. La finele zilei de vineri, românii vor sărbători la Balul Unirii dedicat Unirii Principatelor Române, iar sâmbătă și duminică se vor derula mai multe competiții sportive.

„Mi-am dorit foarte mult să organizăm o sărbătoare în care lumea să se bucure de 24 ianuarie. Comunitatea românească trebuie să trăiască Unirea Mică prin bucurie, mai ales că aici, în această zonă a țării, semnificația este cu totul alta, chiar dacă la 24 ianuarie 1859 a fost vorba despre unirea Principatelor Române cu Moldova. Nu că aș fi eu mai mare român decât alții, dar chiar cred că e bine să cinstim cum se cuvine istoria noastră și pentru asta trebuie să organizăm evenimente care să atragă”, a spus Dumitru Marinescu.

Evenimentele dedicate Micii Uniri sunt organizate de Prefectura Covasna în parteneriat cu Liga Cultural-Creştină Andrei Șaguna, Asociaţia „Universitaria Emil Poenaru” Braşov, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi, Clubul Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna.

Citeşte şi Programul manifestărilor dedicate Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.