ULTIMA ORĂ 24 iunie 2013

Tragedie în Muntenegru. 19 turişti români au murit într-un accident de autocar

de Covasna Media | 1344 vizualizări

Un autocar cu 47 de oameni la bord a căzut, duminică după-amiază, în canionul Moraca din Muntenegru. Bilanţul provizoriu al victimelor este de 19 morţi, toţi români. 28 de persoane sunt rănite. Zeci de muntenegreni s-au mobilizat pentru a dona sânge.

Actualizare 10.06. Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în accidentul din Muntenegru a ajuns la 19, după ce una dintre victimele internate în spital a decedat. Alte patru persoane sunt în stare critică.

Actualizare 08.02. Aeronava Ministerului Apărării a sosit în Muntenegru. Este o echipă mixtă, formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătății și reprezentanți ai departamentului consular al MAE. Se va acorda asistență răniților, dar și familiilor celor decedați. Medicul Raed Arafat se află în Podgorița. În acest moment, șapte persoane se află la Terapie Intensivă, a spus Brândușa Predescu, purtător de cuvânt al MAE.

Autoritățile române urmează să ia o decizie cu privire la repatrierea trupurilor neînsuflețite. Din fondul de urgență aflat la dispoziția ministrului de externe vor fi suportate cheltuielile legate de deplasarea avionului, a adăugat ea. O altă aeronavă, cu echipament medical, este în așteptare.

Actualizare 07. 25. Oficialii MAE țin în permanență legătura cu oficialii din Muntenegru și cu ambasadorul nostru, care se află la spitalul din Podgorița. Acolo se strâng toate datele. 29 de persoane sunt în spital, mai bine de jumătate la Terapie Intensivă. Medicii nu sunt foarte optimiști. E posibil ca și o echipă de criminaliști români să fie trimisă în Muntenegru.

Actualizare 07.20. Aeronava militară a ajuns în Muntenegru cu o echipă condusă de Raed Arafat, pentru a face triajul răniților și a lua măsurile pentru eventuala aducere în țară a unora dintre răniți, a spus, telefonic, ministrul apărării. „Sunt prezenți și doi domni de la direcția consulară. Dacă va fi nevoie vom face mai multe zboruri. Trupurile neînsuflețite probabil vor fi repatriate cu o altă aeronavă”, a adăugat el. Ambasadorul este prezent , ca și atașatul militar.

Actualizare 07.10. 15 persoane sunt la spital în stare critică. S-a instituit o celulă de criză la spitalul local și au fost mobilizați cei mai buni medici.

Experții poliției se vor reîntoarce la locul accidentului pentru a stabili cum s-a petrecut tragedia. Deocamdată supozițiile sunt că fie șoferul a adormit la volan, fie mașina a suferit o defecțiune. Astăzi va sosi la locul dramei și proprietarul agenției de turism.

Accidentul a avut loc pe o șosea montană care leagă capitala Podgorica de localitatea Kolașin, imediat după ce autocarul a ieșit dintr-un tunel.

„Autocarul a rupt, practic, balustrada și a căzut într-o prăpastie adâncă de 30-40 de metri. Oamenii s-au adunat de urgență și au încercat să ajute”, a povestit jurnalista Ivana Miloradovic.

O supravieţuitoare a descris modul în care a avut loc accidentul. „Totul s-a întâmplat foarte rapid. Şoferul conducea cu viteză mare în momentul accidentului, iar autobuzul a alunecat”, a povesitit Carmen Dorobec.

Aproape toate ambulanțele disponibile în acel moment în Podgorica au fost trimise la fața locului, iar în ajutorul răniților a sosit și un elicopter. Peste autocar a căzut o stâncă, lucru care a îngreunat intervenția echipelor de salvare. Localnicii au sărit în ajutor şi au donat sânge pentru răniţi.

Premierul Serbiei şi-a oferit sprijinul

La locul accidentului a ajuns și ministrul de Interne din Muntenegru, în timp ce premierul Serbiei le-a oferit tot sprijinul necesar autorităților din statul vecin. Drumul respectiv este cunoscut pentru numărul mare de accidente care au loc aici anual.

„Este o porţiune de drum refăcută în urmă cu 3 ani. E vorba de viaducte periculoase. Este posibil ca șoferul să fi adormit, să fi fost o problemă tehnică la vehiculul respectiv, singurul lucru este expertiza care ar trebui să se facă”, a declarat Augustin Hagiu, consultant în transporturi.

După câteva ore, răniții au fost scoși din autocarul distrus și au fost transportați la cel mai mare spital din Podgorica.

„Au mobilizat oameni de acasă, au făcut toate eforturile necesare ca să ne sprijine şi să trateze răniţii în cele mai bune condiţii”, a spus Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

O delegaţie a ambasadei României în Muntenegru a mers la spitalul unde sunt internați răniţii, iar Ministerul de Externe a anunțat că reprezentanții misiunii diplomatice sunt permanent în legătură cu autoritățile locale. Celula de criză a Ministerului de Externe a deschis două linii telefonice de urgenţă pentru a veni în sprijinul familiilor celor implicaţi în accident. Este vorba despre numărul 0800.800.407 (gratuit, apelabil doar din România) şi 021.431.11.259 (apelabil din străinătate).

Liniile telefonice sunt apelabile la orice oră şi sunt valabile pe toată durata activării celulei de criză.

Momente grele pentru rudele victimelor

Emoţii mari pentru rudele celor implicaţi în accident, care au aflat de tragedie de la televizor. Lipsa informaţiilor şi dorinţa de a-i vedea pe cei dragi în viaţă le-a determinat pe câteva dintre rudele victimelor să plece în toiul nopţii către Podgorica.

„Eu am sunat pe telefonul mamei cred că de vreo, nu ştiu câte ori, multe, multe ori şi într-un final mi-a răspuns un poliţist. L-am întrebat cine e. Mi-a zis că e la locul accidentului, nu poate să îmi spună nimic. A găsit geanta, telefonul suna în disperare”, povesteşte Raluca Iancu.

După mai bine de patru ore de la tragedie, aceasta a reuşit să ia legătura cu o mătuşă.

„Nu a putut să spună nimic pentru că abia vorbea. Nu ştia nimic de soţul ei, de unchiul nostru, ci doar că tata era pe undeva pe lângă autocar. Doar pe tata l-a văzut. Pe mama, pe cealaltă mătuşa, nu”, a continuat Raluca Iancu.

„Tatăl nostru, l-am văzut pe targă, destul de inert nu ştim nimic. O mătuşă este în pensiune la un domn care a recuperat-o de pe stradă. Unchiul meu, nu se ştie nimic, o altă mătuşă, mama mea nu se ştie nimic”, a spus Andreea Papadopol, o altă femeie care a avut mai multe rude printre pasagerii autocarului.

Turiştii implicaţi în accident urmau să viziteze Albania, Macedonia, Serbia şi Muntenegru. Dacă din partea firmei de transport nu a venit nicio explicaţie, cei de la agenţia de turism de unde au fost achiziţionate bilete aşteaptă cu sufletul la gură informaţii noi.

„Ne vom îndrepta împotriva transportatorului, care avea obligaţia de a asigura securitatea şi bunul mers al transportului pe acest circuit şi responsabilitatea autocarului”, a declarat Marius Usturoi, reprezentantul agenţiei Mareea Tour. Acesta susţine că şoferii autocarului cunoşteau foarte bine traseul.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Nicu BARNA, 24 iunie 2013
Nu este suficient ca soferii sa cunoasca traseul. Ei trebuie sa fie odihniti si sa respecte regulamentul de inlocuire. Este la mintea fiecaruia ca trebuie sa ai cel putin trei soferi la un asemenea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.