ULTIMA ORĂ 2 martie 2014

STS: Posibil cutremur IT în România

de Covasna Media | 646 vizualizări

Microsoft nu mai asigură, din aprilie, întreținere pentru Windows XP

Instituţiile statului se află în faţa unei crize IT majore, avertizează Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Trei sferturi dintre calculatoarele pe care le folosesc funcţionarii publici au sisteme de operare Windows XP, pentru care Microsoft nu va mai asigura nici întreţinerea şi nici soluţii antivirus în pas cu noile ameninţări. Magnitudinea deciziei Microsoft va fi majoră, susţin oficialii STS, pentru că statul român, deşi avertizat, nu s-a pregătit pentru acest moment.

Potrivit digi24.ro, momentul 8 Aprilie 2014, când Microsoft va abandona sistemul Windows XP, va fi o probă pe care sistemul informatic naţional ar putea-o pica, spun experţii de la STS. Ei atrag atenţia că există inclusiv pericolul ca datele personale a milioane de români, care interacţionează zilnic cu instituţii ale statului, să ajungă pe mâna hackerilor.

„Riscul este ca în situaţia în care sistemul de ope­rare prezintă o slăbiciune de securitate, aceasta nu mai este reparată de Microsoft în condiţiile în care ei nu ai sigură mentenanţa sistemului iar sistemul devine vulnerabil la ata­curi din exterior. Adică cineva poate să profite de acea slăbiciune a sistemului de operare şi să intre pe calculatorul pe care se află instalat acel sistem de operare, sau să extragă date de acolo”, a explicat Radu Gramatovici, prodecan la Facultatea de Informatică.

Specialiştii STS spun că abandonarea Windows XP de către Microsoft nu este o surpriză pentru lumea IT, iar statul român nu are nici o scuză să nu se fi pregătit.

Peste 75 la sută din instituţiile publice folo­sesc pe propriile calculatoare acelaşi sistem de opera­re, adică Windows XP. Acesta nu poate fi updatat, computerele sunt vechi şi nu ar suporta un format nou. E o problemă pentru că nu se pot face achizi­ţii, acest lucru fiind interzis.

Aplicații inutile

Şi mai complicat pentru instituţiile publice, mai avertizează STS, va fi să îşi reconfigureze toate aplicaţiile specifice pe care le-au dezvoltat pe platforma Windows XP pentru un alt sistem de opera­re.

În momentul în care acest sistem de opera­re va fi schimbat, aplicaţiile vor fi inutile. Ca să fie din nou operaţionale, înseamncă cheltuirea altor sume de bani.

Dacă vor apărea blocaje în sistemul de ope­rare, pe care Microsoft nu le mai rezolvă, ar putea avea de suferit bazele de date şi programele de evi­denţă, mai spun experţii.

STS recomandă instituţiilor care folosesc acest sistem de operare să facă o analiză de risc, să găsească programe open source, adică cele pentru care nu e nevoie să plătească bani şi să întărească măsurile de securitate.

Instituţiile publice par să fi fost lăsate singure în faţa acestei situaţii.

„În anii următori, ne-am gândit să ne orientăm spre Windows 7, sau Windows 8. Pentru noi asta înseamnă bineînțeles că va trebui să avem un suport financiar”, spune Anca Sas, purtător de cuvânt la Primăria Oradea.

Microsoft nu precizează dacă are intenţia sau i s-a solicitat de către Ministerul Comunicaţiilor să găsească o soluţie pentru a preveni blocajele. Istoria relaţiei contractuale dintre companie şi statul român a început în aprilie 2004.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.