ULTIMA ORĂ 13 februarie 2014

Ștampilă pentru alimente sănătoase

de Covasna Media | 593 vizualizări

Produsele fără aditivi periculoși vor fi marcate pe etichetă

Nouă din zece români nu cunosc denumirile aditivilor de pe etichete, potrivit studiilor. Din acest motiv, în România va fi introdus un sistem de certificare care oferă garanţia că produsele alimentare nu conţin conservanţi, îndulcitori, colo­ranţi artificiali sau glutamaţi periculoşi, substanţe mai cunoscute sub numele generic de E-uri.

Practic, este vorba despre o siglă care va apărea pe etichetele produselor alimentare. Este opţională, iar producătorii care o vor - trebuie să plătească, informează Digi24.ro.

România va fi a patra ţară europeană care marchează produsele alimentare cu aditivi periculoşi, după Cehia, Slovacia şi Polonia. Practic, pe fiecare etichetă va apărea o siglă ca o garanţie că produsul nu conţine conservanți, îndulcitori, colo­ranți artificiali sau glutamați controversaţi. Creatorii acestui certificat de calitate speră ca produsele să fie etichetate astfel, din această primăvară.

De ce ar fi necesar

Studiile arată că 9 din 10 români nu cunosc aceste denumiri. La nivel european, sunt 300 de aditivi acceptaţi ca nefiind periculoşi. Dintre aceştia, 70 au provocat însă controverse, iar noua siglă va garanta că nici ei nu se regăsesc printre ingrediente.

Creatorii sistemului de certificare poartă negocieri cu peste 200 de producători din România. Pentru ca sigla să apară pe produsele lor, alimentele vor trebui testate în laborator.

„Cei care doresc să aplice pentru obţinerea certificării Ceff vor trebui, pe baza unui caiet de sarcini, să aducă produsele şi noi verificăm fiecare caracteristică pe care ei o declară. Această veri­ficare se va face trimestrial”, spune Gabriela Mohan, de la Institutul de Bioresurse Alimentare.

Pentru asta, producătorii vor trebui să plătească, astfel că acest lucru s-ar putea reflecta în preţul de la raft.

Până la a convinge şi clienţii că noul certificat va fi o garanţie a calităţii, mai este drum lung. Specialiştii vă recomandă să citiţi în continuare etichetele, pentru că foarte importante sunt şi informaţiile nutriţionale.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.