ULTIMA ORĂ 16 septembrie 2011

Se cutremură Pământul: Seism cu magnitudinea de 7.2 în Asia, de 3.5 în Vrancea

de Covasna Media | 351 vizualizări

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,2 s-a produs vineri dimineaţă în Pacific, în zona insulelor Fiji, a anunţat institutul american de geofizică USGS, dar acesta nu a declanşat o alertă de tsunami şi nici nu a provocat pagube materiale. Un cutremur de 3.5 a fost înregsitart şi în Vrancea în această dimineaţă.

Cutremurul s-a produs la ora 07.30 (22.30 ora României), la 593 de kilometri adâncime, la aproximativ 120 de kilometri de insula Ndoi din Fiji şi la 421 de kilometri de capitala insulei Tonga, Nuku'alofa, potrivit USGS.

Acest cutremur nu a declanşat însă o alertă de tsunami, potrivit informaţiilor oferite de Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific.

Această zonă este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se produc în mod frecvent cutremure şi erupţii vulcanice.

Pământul se cutremură: Japonia, Cuba şi Noua Zeelandă, afectate de seisme puternice

Un cutremur cu magnitudinea 6.0 a fost resimţit în Cuba joi dimineaţă, la ora locală 4.43, potrivit USGS.

Epicentrul a fost situat la 122 kilometri nord de Montego Bay şi aproape 600 de kilometri sud-est de Havana.

Cu 43 de minute înainte, un cutremur cu magnitudinea 6,2 a avut loc în largul coastelor de est ale Japoniei, însă autorităţile nu au emis avertizare de tsunami.

Potrivit USGS, cu şapte minute înaintea seismului din Japonia, în largul coastelor Noii Zeelande fusese înregistrat un alt cutremur cu magnitudinea 6.0. Epicentrul seismului a fost localizat la 680 de kilometri de Auckland şi la peste 900 de kilometri de Wellington.

Un seisn de 3.5 a zgâlţâit şi Vrancea, dar la o adâncime de peste 150 de kilometri. "Este o normalitate. Avem şi în Balcani şi Japonia. Deci este o situaţie actuală cu timpurile de acum. Au mai fost şi câte 7 cutremure. Toate au cam aceeaşi adâncime. Noi suntem obligaţi să vă anunţăm după 4 pe Richter. Cred că urmează o pauză. De obicei sunt nişte roiuri, aşa. Sistemul, undeva acolo jos, lucrează", a declarat recent la Realitatea TV seismologul Gheorghe Mărmureanu.

(realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.