ULTIMA ORĂ 17 septembrie 2011

România, afară din Schengen: Olanda se opune aderării, îşi va folosi dreptul de veto

de Covasna Media | 381 vizualizări

Executivul olandez a hotărât, vineri, să asculte sfatul ministrului Leers, care declara joi, în parlamentul de la Haga, că, la nevoie, va utiliza chiar şi un drept de veto la Bruxelles privind extinderea spaţiului Schengen.

Decizia privind aderarea ar fi putut fi luată, la Bruxelles, în 22 septembrie, în cadrul Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne al UE/JAI/, dar ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, consideră că cele două ţări nu vor putea păzi frontierele externe ale UE. Executivul olandez a hotărât, vineri, să asculte sfatul ministrului Leers, care declara joi, în parlamentul de la Haga, că, la nevoie, va utiliza chiar şi un drept de veto la Bruxelles privind extinderea spaţiului Schengen.

Consiliul JAI va trebui, prin urmare, sa amâne decizia extinderii spaţiului Schengen.

RFI reaminteşte că România şi Bulgaria sperau ca la 22 septembrie să se hotărască aderarea lor, în două etape, şi că, în ultimele luni, cele două state reuşiseră, cu ajutorul preşedinţiei poloneze a UE, să schimbe poziţia intransigentă a altor ţări ca Franţa şi Germania, care legau aderarea la Schengen de aceeaşi problemă a corupţiei.

Coaliţia de guvernare olandeză se bazează pe un acord care stipulează, între altele, că România şi Bulgaria nu vor adera la spaţiul Schengen înainte de a fi realizat progrese Ťdurabileť şi Ťireversibileť în lupta împotriva corupţiei.

Olanda nu este însă izolată în acest moment, întrucât, după câteva ezitări, Finlanda a decis şi ea să se alăture acestei poziţii inflexibile.

România şi Bulgaria şi-au încheiat pregătirea tehnică pentru aderarea la spaţiul Schengen, fapt recunoscut şi de rapoartele experţilor europeni.

(www.realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.