ULTIMA ORĂ 11 iunie 2013

Turcia. Scutierii au intrat în Piața Taksim

de Covasna Media | 785 vizualizări

Scutierii au intrat în forţă, marţi dimineaţă, în Piața Taksim din Istanbul, nucleul protestelor din ultimele două săptămâni față de politicile guvernului Erdogan. Ei au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanți.

Poliția a luat cu asalt piața. Până acum nu intervenise atât de brutal și nici în piață propriu-zis. Sute de scutieri au făcut uz de gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii. Ei au trecut de baricadele ridicate de protestatari.

Premierul turc a declarat anterior că se va întâlni miercuri cu cei care au organizat protestele din Istanbul, extinse apoi în toată ţara. Cu toate acestea, demonstranţii nu cred că liderii chiar vor să găsească soluţii la problemele care au scos zeci de mii de oameni în stradă.

În cursul ultimelor confruntări, demonstranţii au dat foc baricadelor şi au aruncat cu pocnitori şi sticle incendiare în poliţişti. Forţele de ordine au intervenit cu vehicule blindate şi tunuri de apă.

Proteste violente au avut loc şi la Ankara, unde poliţiştii au folosit fumigene pentru a împrăştia protestatarii. Unii dintre aceştia au fost reţinuţi de forţele de ordine.

Într-o încercare de a diminua conflictele care macină Turcia de aproape două săptămâni,premierul Recep Erdogan s-a arătat deschis la negocieri. Prin vocea vicepremierului Bulent Arinc, el a anunţat că se va întâlni miercuri cu reprezentanţii unor grupuri care au organizat protestele.

Cel puţin deocamdată, negocierile nu implică şi o schimbare a modului în care poliţia acţionează împotriva protestatarilor. „Nu vom mai permite proteste ilegale în Turcia şi vom face tot ce este legal pentru a le opri”, a precizat vicepremierul.

Între timp, oamenii care au ocupat Parcul Gezi şi Piaţa Taksim din Istanbul, de unde a început mişcarea antiguvernamentală, nu dau semne că ar vrea să renunţe la proteste. „Cu cine se va întâlni ? Cu un ateu, un alcoolic sau cu un vagabond? A exclus pe toată lumea. Mă întreb ce vrea să ne spună”, declară un ocupant al pieţei. „Câteodată schimbă tonul criticilor pentru a controla bursele, apoi creşte iarăşi tensiunile. Cum poate să fie iubitor de pace?”, se întreabă un altul.

În ciuda protestelor, premierul Recep Tayyip Erdogan rămâne în ochii tuturor cel mai puternic politician turc de după Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.