ULTIMA ORĂ 29 septembrie 2013

Proiect. Comisioane mai mici pentru tranzacțiile cu carduri

de Covasna Media | 740 vizualizări

Comisioanele aplicate de bănci la tranzacţiile cu cardul ar putea fi reduse şi de cinci ori faţă de cât sunt acum, datorită unui proiect de legislaţie europeană care, dacă va fi aprobat de oficialii de la Bruxelles, se va aplica şi în România.

În acest moment, de fiecare dată când efectuăm o tranzacţie cu cardul, chiar dacă plătim factura la curent din contul nostru bancar în contul furnizorului de energie electrică, plătim un comision de până la 1-1,2% din suma tranzacţionată.

Aceeaşi regulă se aplică şi pentru cumpărături. Ba chiar comisioanele percepute pentru cardurile de credit pot fi şi mai mari.

Comisioanele aplicate în România sunt printre cele mai mari din Europa. În ţări ca Belgia, Franţa, Italia, Olanda sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depăşeşte 0,8%.

Lucrurile s-ar putea schimba datorită unui proiect de legislaţie europeană care prevede plafonarea comisioanelor interbancare la maximum 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit.

Deocamdată proiectul este discutat de oficialii europeni şi cu marii comercianţi care, alături de bănci, sunt principalii perdanţi din această afacere.

Dacă proiectul va fi adoptat, va trebui pus în aplicare şi în România, iar acest lucru ar însemna tranzacţii mai ieftine pentru populaţie.

Comisioanele percepute la tranzacţiile bancare

  • carduri de debit: 1-1,2%
  • carduri de credit: > 1,2%

 

Plafonarea comisioanelor interbancare

  • carduri debit: 0,2%
  • carduri credit: 0,3%
Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.