ULTIMA ORĂ 21 ianuarie 2014

Plățile în numerar între persoane fizice vor fi limitate

de Covasna Media | 632 vizualizări

Plățile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru plățile în numerar pe care le pot face firmele, către alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumătate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

În prezent nu există plafon pentru plățile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru plățile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

Ministrul Finanțelor intenționează să promoveze această măsură până la sfârșitul lunii februarie.

Măsura privind reducerea plăților în numerar face parte dintr-o serie de măsuri fiscale pentru reducerea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare, pe care ministrul Daniel Chițoiu intenționează să le promoveze în prima parte a anului 2014. Alte măsuri fiscale avute în vedere sunt introducerea caselor de marcat fiscale cu jurnal electronic, schimbarea sistemului de penalități și simplificarea și detalierea rambursării de TVA.

Evaziunea fiscală are ca motor principal plățile în numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizează aproape 99% din operațiuni în numerar, a spus oficialul MFP.

De asemenea, în domeniul cerealelor și panificației, operațiunile de plăți se fac în principal în numerar.

"O persoană fizică nu se va mai duce cu geanta plină cu bani să cumpere terenuri, case, mașini", a adăugat Chițoiu, referindu-se la introducerea plafonului pentru persoane fizice.

La preluarea mandatului, Chițoiu a menționat ca obiectiv îmbunătățirea colectării veniturilor la bugetul general consolidat și reducerea semnificativă a evaziunii fiscale. În cursul anului 2013, structurile ANAF care se ocupă de administrare, control și colectarea veniturilor au fost reformate organizatoric.

După 1989, veniturile bugetare colectate anual s-au situat între 28% și 33% din PIB. Pentru a se apropia de media din Uniunea Europeană (UE), România ar trebui să ajungă la venituri bugetare de 38-40% din PIB.

Bonificații după modelul taxelor locale

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, intenţionează să introducă bonificaţii de 5%-10% pentru cei care plătesc în avans impozitele şi taxele, după modelul bonusului acordat la plata în avans a impozitelor şi taxelor locale.

În interviul acordat Agerpres, Ministrul Daniel Chiţoiu a mai declarat că MFP analizează în acest moment posibilitatea acordării acestei bonificaţii astfel încât impactul bugetar să fie unul neutru, bonusurile acordate urmând să fie compensate de scăderea costurilor la împrumuturile Trezoreriei pentru finanţarea deficitului bugetar.

Bonificaţia de 5% - 10% poate fi aplicată impozitelor şi taxelor pentru care se fac plăţi în avans, spre exemplu impozitele plătite de persoanele fizice autorizate (PFA) sau impozitele pe chirii.

La impozitele şi taxele locale se acordă o bonificaţie de 10% pentru plata în avans.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.