ULTIMA ORĂ 8 aprilie 2013

Fostul premier al Marii Britanii, Margaret Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral

de Covasna Media | 572 vizualizări

Fostul premier britanic Margaret Thatcher a murit, luni dimineață, în urma unui atac cerebral, a anunțat purtătorul de cuvânt al acesteia, Lord Bell, citat de BBC. Doamna de Fier, după cum a fost denumită, avea 87 de ani.

„Mark și Carol Thatcher au anunțat cu mare tristețe faptul că mama lor, Baroneasa Thatcher a murit în pace în urma unui atac cerebral, suferit în această dimineață”, a declarat Bell.

La scurt timp, Palatul Buckingham a anunțat că regina este întristată de vestea morții baronesei și va trimite familiei un mesaj privat de condoleanțe.

„Cu mare tristețe am aflat astăzi că Lady Thatcher a murit. Am pierdut un mare lider, un mare premier și un mare cetățean britanic”, a scris pe contul său de Twitter șeful guvernului de la Londra, David Cameron. El a anunțat că își scurtează vizita în Europa și se întoarce în Marea Britanie.

Thatcher a fost prim-ministru între anii 1979-1990 și este singura femeie aleasă să fie prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit al Marii Britanii, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987), record politic pe care l-a egalat numai Tony Blair în 2005. Fără îndoială, ea este una dintre cele mai importante personalități politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică. Ea este de asemenea una dintre cele mai controverate figuri politice, fiind iubită și contestată în egală măsură.

Margaret Thatcher s-a născut pe 13 octombrie 1925 și a fost premierul britanic cu cel mai lung mandat, conducând Guvernul de la Londra în perioada 4 mai 1979 – 28 noiembrie 1990. A fost prima și singura femeie prim-ministru al Marii Britanii.

Pentru stilul său de conducere și pentru politicile sale lipsite de compromisuri, un jurnalist a numit-o „Doamna de Fier”.

La doar doi ani după ce şi-a terminat studiile candidează din partea conservatorilor pentru un scaun de parlamentar la alegerile din 1950. A ştiut de la început că va fi aproape imposibil să câştige fiind departe de Partidul Muncitoresc. Cu toate acestea a câştigat respectul partidului său prin discursurile avute. A încercat din nou, anul următor, dar încă o dată eforturile sale au eşuat.

În 1952, Thatcher a început să studieze dreptul şi s-a calificat ca avocat pledant în 1953. În 1959, a câştigat un loc în Camera Comunelor.

A devenit premier în 1979. A fost avocatul privatizării și al reformei comerţului, reducând taxele vamale. Politica ei a avut succes în reducerea inflaţiei, dar şomajul a crescut dramatic în timpul anilor ei de conducere.

În anul 1984, Margaret Thatcher a scăpat cu viață după ce membrii IRA au amplasat o bombă la o conferinţă a partidului Conservator, susţinută în Brighton.

În ultimii ani nu a mai apărut în viața publică. Se confrunta cu probleme de sănătate, suferind și de Alzheimer.

Pentru meritele sale, urmează să primească rara onoare de a beneficia de funeralii de stat, onoare pe care, din rândul oamenilor politici ai secolului XX, a mai primit-o doar Sir Winston Churchill, alături de care mai împarte onoarea de a avea o statuie de bronz în holul Camerei Parlamentului.

Teme articol: margaret thatcher
Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.