ULTIMA ORĂ 19 septembrie 2011

Femeile din România sunt plătite în medie cu 10% mai puţin decât bărbaţii pentru joburi similare

de Covasna Media | 415 vizualizări

Femeile din România sunt plătite în medie cu 10% mai puţin comparativ cu bărbaţii pentru joburi similare şi pentru acelaşi nivel de instruire, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, citat de Mediafax. Totuşi, diferenţa între salariile bărbaţilor şi ale femeilor, înregistrată în România, este mai redusă faţă de cea înregistrată în regiune, potrivit unui raport al Băncii Mondiale (BM).

"În medie, o femeie câştigă la nivelul regiunii 80 de cenţi pentru fiecare dolar cu care bărbatul este remunerat. În România, diferenţa este de 90 de cenţi la dolar", a spus într-o videoconferinţă cu jurnaliştii Carolina Sanchez Paramo, senior economist la Banca Mondială.

Ea a arătat că în România, dar şi în regiune, femeile sunt angajate cu precădere în sectorul serviciilor, ceea ce se traduce în remuneraţii mai mici decât cele ale bărbaţilor.

"Este o problemă, în sensul că există femei cu studii foarte bune, însă cifrele arată că ele lucrează în domenii în care educaţia primită nu este suficient remunerată", a afirmat reprezentantul instituţiei.

Pe de altă parte, femeile remunerate corespunzător cu nivelul de pregătire profesională nu au o voce destul de puternică în politică, în societate, a afirmat Ana Revenga, director în Banca Mondială.

"Trebuie să ne întoarcem la rolul femeii în casă şi la constrângerile de timp. Au mai puţin timp să participe pe piaţa muncii sau în politică şi nu au la fel de multe conexiuni precum bărbaţii. Există, de asemenea, convingerea că nu sunt buni lideri politici", a spus Revenga.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, care va fi făcut public integral în luna octombrie, la nivel mondial femeile reprezintă 40% din piaţa muncii, 43% din forţa de muncă în agricultură şi peste 50% din numărul total de studenţi.

Raportul arată că în ultimii 25 de ani s-a înregistrat un progres semnificativ la nivel global în reducerea diferenţelor între sexe în ceea ce priveşte educaţia, sănătatea şi piaţa muncii. Cu toate acestea, există zone în care disparităţile sunt evidente, iar eliminarea barierelor ar aduce beneficii economiilor din ţările respective.

(Antena3.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.