ULTIMA ORĂ 16 aprilie 2013

Explozii la Maratonul de la Boston: trei persoane au murit, peste 140 de răniţi, zeci de amputări

de Covasna Media | 687 vizualizări

harta explozie boston

Două explozii au avut loc luni, în apropierea liniei de final a Maratonului din Boston, în jurul orei 14:50 (ora locală), cartierul general al organizatorilor fiind închis din cauza incidentului. Trei persoane, doi adulţi şi un copil, au murit, iar 144 au fost rănite. 17 sunt în stare gravă, iar în cel puţin zece cazuri, medicii au decis amputarea de membre.

Cel puţin trei oameni au murit şi alţi 144 au fost răniţi după ce două explozii puternice s-au produs pe traseul Maratonului din Boston, aproape de linia de sosire. Deflagraţiile au avut loc în timp ce sute de oameni asistau la cursă. Până acum, nu există nici un suspect oficial, dar oficiali ai Poliţiei au rugat cetăţenii să fie atenţi laun bărbat cu ten închis la culoare, cu un rucsac negru în spate, care ar fi încercat să intre într-o zonă restricţionată cu puţin timp înainte de prima explozie. Autorităţile cercetează de asemenea un cetăţean saudit care se află internat în spital cu răni la picioare.

Printre morţi se numără şi un copil de opt ani, iar în cazul mai multor persoane grav rănite, medicii au decis să le amputeze membrele. 17 persoane se află în stare gravă în spital. În primă instanţă, răniţii au fost îngrijiţi în centrele de prim ajutor puse la dispoziţie de organizatorii maratonului.

Exploziile s-au produs foarte aproape de linia de final a maratonului, la ora locală 2:50, la aproximativ trei ore după ce primii atleţi terminaseră cursa. Deflagraţiile au avut loc pe trotuar, dispozitivele explozive fiind plasate în pubele.

FBI şi Casa Albă tratează tragedia drept un act terorist, preşedintele Barack Obama dând asigurări că persoanele vinovate vor plăti pentru acest act terorist: „Orice persoană responsabilă, orice grup responsabil va simţi toate rigorile legii”, a spus el.

Potrivit poliţiştilor, bombele nu au fost puternice, ceea ce a scăzut amploarea tragediei.

După cele două deflagraţii, poliţia a descoperit alte trei pachete suspecte, care au fost detonate controlat. Întreaga zonă a fost închisă, iar cursele aeriene au fost interzise deasupra oraşului Boston.

Mai multe oraşe din Statele Unite au fost puse sub alertă, de teama unor incidente similare. Congresul a ţInut un moment de reculegere pentru victime, iar secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon, a condamnat atacul, pe care l-a catalogat drept „o violenţă fără sens”.

Exploziile din timpul maratonului din Boston au creat panică printre spectatorii prezenţi la evenimentul sportiv. Un jurnalist român stabilit în Statele Unite, Marian Petruţa, a declarat laDigi24 că locurile în care au fost amplasate pachetele explozibile nu au fost alese întâmplător, fiind vorba de un eveniment la care asistă mii de oameni.

Mi-a luat cinci-zece secunde să-mi dau seama ce se petrece, pentru că aşa ceva nu se putea întâmpla acolo. A fost ireal. Capul mă ducea într-o direcţie, iar picioarele în alta”, a povestit un spectator, devenit martor al tragediei.

Am auzit ceva ca un tun. Am văzut mult fum, mă întrebam de ce s-ar trage cu tunul, era ciudat. Apoi am văzut şi a doua explozie”, povesteşte alt martor.

Mai mulţi români stabiliţi în Boston au asistat şi ei la atac. „Plecasem de acasă la câteva sute de metri de Piaţa Capri, unde s-a întamplat. Apropiindu-mă de piaţă am auzit două explozii. Lumea a năvălit de pe trotuare, să se uite la piaţă. Era agitată şi se întreba ce s-a întâmplat”, povesteşte Alexandru Ciurea, român stabilit la Boston.

Atacul a coincis şi cu o zi de sărbătoare în Boston, Ziua Patrioţilor, iar multă lume era liberă.

Maratonul de la Boston e unul dintre cele mai populare din lume. E un eveniment la care participă foarte multă lume. Cu siguranţă, camerele de luat vederi instalate de obicei pentru a supraveghea astfel de evenimente vor putea duce la elucidarea modului în care persoanele respective au transportat şi depozitat bombele, dacă e vorba de bombe”, a declarat jurnalistul Marian Petruţa, de la Boston.

Boston este unul dintre cele mai mare oraşe din Statele Unite şi locul în care, în 1773, a început Revoluţia Americană.

(digi24.ro)

explozie boston 1explozie boston 2explozie boston 3explozie boston 4explozie boston 5explozie boston 6

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.