ULTIMA ORĂ 14 octombrie 2014

Epoca romană, prioritate de cercetare pentru Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

de Agerpres | 734 vizualizări

Perioada romană va deveni una dintre priorităţile de cercetare ale Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, a declarat directorul instituţiei, dr. Valeriu Kavruk.

El a menţionat că instituţia pe care o conduce a avut de-a lungul anilor rezultate remarcabile în domeniul preistoriei şi doreşte ca pe viitor să orienteze cercetarea şi spre perioada romană, având în vedere faptul că munţii Carpaţii Răsăriteni se află exact pe limesul estic al Daciei, iar din această perspectivă zona a fost mai puţin explorată.

Kavruk a menţionat că a reuşit să coopteze în colectivul muzeului un specialist în domeniul arheologiei romane, respectiv pe cercetătorul ştiinţific Alexandru Popa, care şi-a obţinut doctoratul la Universitatea din Bonn şi care a lucrat şi colaborează în continuare cu prestigioase instituţii de specialitate din Germania.

„Am considerat că a venit momentul ca perioada romană să fie una dintre priorităţile de cercetare arheologică ale instituţiei noastre. Motivele sunt evidente – Carpaţii Răsăriteni se află exact pe limesul estic al Daciei, iar acum avem în cadrul muzeului un specialist foarte bun (...) care are capacitatea reală de a aborda problematica care ne interesează. (...) Despre muzeul nostru se ştie că avem rezultate frumoase în domeniul preistoriei, arheologiei sării, etc. (...), dar epoca romană, un pic înainte şi un pic după, este exact perioada în care muzeul nostru nu a prea excelat (...) şi de aceea am convenit cu ceilalţi colegi ca aceasta să devină prioritate în cercetarea arheologică”, a declarat dr. Valeriu Kavruk.

Dr. Alexandru Popa a declarat că proiectul său vizează studierea graniţei Imperiului roman în Dacia, respectiv perioada cuprinsă între secolele I-V d.Hr.

„În acest moment desfăşurăm în cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni un proiect în sumă de circa 400.000 de euro, pentru patru ani, consacrat studierii limesului roman, a graniţei Imperiului roman în Dacia. (...) Odată cu transferul meu fizic de la Frankfurt la Sfântu Gheorghe am încercat să aduc şi tehnologiile şi know-how-ul, cum ar fi prospecţiunile geomagnetice, folosite de colegii de la Institutul German de Arheologie. (...) Zona Carpaţilor Răsăriteni este o zonă foarte bogată în vestigii, este un adevărat 'El Dorado' pentru cei care au posibilitate, capacităţi tehnice şi resurse umane pentru a studia diverse epoci. (...) Explicaţia este una simplă - zona este foarte bogată în situri, are un potenţial ştiinţific şi este o deosebită onoare pentru mine şi colegii mei să avem dreptul şi această posibilitate de a ne apleca asupra acestei teme”, a declarat dr. Alexandru Popa.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.