ULTIMA ORĂ 2 aprilie 2013

Energia electrică s-ar putea scumpi cu până la 40%

de Covasna Media | 734 vizualizări

Preţul energiei electrice va creşte cu circa 25%, până la 40%, pe termen scurt, majorarea având loc şi din cauza subvenţionării energiei verzi, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă lansat în dezbatere publică, marţi, pe site-ul Ministerului Economiei, informează Agerpres.

Costul pentru consumatorii de energie electrică în anul 2014 trebuie să ia în considerare şi efectele liberalizării preţurilor cu circa 30%, şi efectele creşterii preţului în contextul creării pieţei regionale (pe o plajă între 10 şi 30%), şi taxa pentru cogenerare şi schimbarea obiceiurilor de consum casnic de energie în favoarea energiei electrice, este menţionat în Nota de fundamentare.

"În acest context se poate estima o creştere pe termen scurt cu circa 25% până la 40% a preţului energiei electrice, din care jumătate se datorează subvenţionării energiei verzi. La aceste creşteri de preţ ale energiei electrice în factura consumatorului casnic se adaugă creşterea indirectă a preţurilor produselor industriale şi tarifele de servicii", potrivit sursei citate.

Impactul creşterii necontrolate pe termen scurt a preţului energiei electrice cu circa 60 - 100 lei MWh, din cauza contribuţiei pentru promovarea energiei din surse regenerabile ridică o problemă de suportabilitate atât din partea consumatorului casnic, cât şi din partea consumatorilor industriali, conform documentului.

Aproximativ 30% din energia electrică produsă în România este furnizată consumatorilor casnici. 

Autorităţile subliniază că măsura propusă are în vedere să facă suportabil impactul brutal şi pe termen scurt asupra preţului energiei electrice, impact care poate avea efecte economice şi sociale negative ireversibile.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă va fi supus avizului Consiliului Concurenţei, ANRE şi Consiliului Legislativ.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 3 aprilie 2013
In Bulgaria cresterea peste noapte la costuri insuportabile a facturii la energie electrica a dus la schimbarea Guvernului ! Premierul Ponta si compania de la guvernare ce-or asteapta, aplauze ?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.