ULTIMA ORĂ 8 octombrie 2013

Doar 5% din casele românilor au asigurarea obligatorie împotriva cutremurelor

de Covasna Media | 585 vizualizări

Doar proprietarii a aproape 426.000 de locuinţe aveau încheiată asigurarea obligatorie împotriva calamităţilor naturale, conform legii, la 30 septembrie, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID. În România sunt 8,4 milioane de locuinţe.

În primul semestru al anului 2013, societăţile de asigurări au încasat prime brute în valoare de peste 614 milioane de lei, pentru poliţe de asigurări de incendii şi calamităţi naturale, potrivit celui mai recent raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). S-au încasat cu aproape 13% mai mulţi bani decât în primul semestru din 2012.

În statistică sunt incluse şi asigurările facultative, încheiate la iniţiativa proprietarilor de lo­cuinţe şi asigurările obligatorii încheiate în virtutea legii, cu Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID, o societate de asigurări înfiinţată în acest scop, de 12 firme de asigurări de pe piaţă. Asigurarea PAID „funcționează pe principiul solidarității, adică se aplică același nivel de primă de asigurare pentru orice locuință, independent de gradul de vulnera­bilitate specific acesteia“, potrivit oficialilor companiei. Primele de asigurare pentru PAID sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, și de 10 euro, pentru o sumă asigu­rată de 10.000 euro.

Teoretic, cei ce nu au asigurare obligatorie de locuinţă pot fi amendaţi de primăriile pe raza cărora se află proprietăţile lor, dar nu s-a înregistrat nici un astfel de caz până în prezent. Amenzile pe care le-ar putea plăti proprietarii care nu îşi asigu­ră locuinţele pot ajunge la 500 lei.

Chiar şi aşa, companiile locale de asigurări ar putea fi puse în situaţia de a plăti despăgubiri în valoare de 12,2 miliarde de lei, echivalentul daunelor maxime în contul poliţelor împotriva cala­mităţilor naturale, potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere a Asigurărilor (ASF).

Legea 260/2008 a asigurărilor obligatorii a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificat odată cu intrarea în vigoare, la 27 iulie, a Legii 243/2013.

(economica.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.