ULTIMA ORĂ 10 iulie 2013

Credite în franci elvețieni. Mai multe bănci din România ar putea fi date în judecată

de Covasna Media | 643 vizualizări

credite

Mai mulţi avocaţi pregătesc deja un proces colectiv împotriva mai multor bănci din România care nu au informat corect clienţii asupra împrumuturilor în franci elveţieni, a anunţat, în direct la Digi24, avocatul Gheorghe Piperea. Au deja la dispoziţie şi un caz dintr-o ţară europeană, membră UE.

Astăzi, o instanţă de judecată din Croaţia a hotărât că băncile trebuie să transforme creditele ipotecare luate în franci elveţieni în împrumuturi în moneda locală, kuna.

Argumentul decisiv a fost că băncile nu şi-au informat clienţii asupra faptului că dobânzile vor creşte spectaculos, dacă francul se apreciază semnificativ, cum s-a şi întâmplat. Mai mult, magistraţii spun că bancherii au ascuns cu bună ştiinţă astfel de informaţii.

Analiştii apreciază că hotărârea ar putea costa băncile până la un miliard de euro. Peste 100.000 de persoane din Croaţia au contractat credite în franci elveţieni.

În România, ponderea creditelor în franci elveţieni în totalul împrumuturilor în valută acordate populaţiei este de 8 la sută.

„Cei 5.000 de norocoşi care au câştigat în procesele cu băncile fie au acum un DAE cu 30% mai mic decât acum 2 ani, fie au această parificare a francului în moneda naţională. Restul, până la 5,2 milioane de persoane, nu beneficiază de această măsură automat, trebuie să facă şi ei procese”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, la Digi24.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.