ULTIMA ORĂ 31 martie 2014

Cele mai vândute produse româneşti în străinătate în 2013

de Covasna Media | 581 vizualizări

Componente auto, maşinile, cablajele pentru maşini şi carburanţii sunt cele mai căutate produse la export.

Componentele auto, inclusiv cele pentru autovehicule speciale, tractoare şi basculante au reprezentat, anul trecut, principalul export al României, cu o valoare de 3,4 miliarde de euro, potrivit datelor de la Statistică, scrie economica.net. România are sute de fabrici şi făbricuţe care produs piese auto pentru marile nume din domeniu, de la noi şi din Vest.

La foarte mică distanţă, 3,2 miliarde de euro, vin exporturile de autovehicule Dacia şi Ford, iar pe locul trei găsim firele, cablurile şi conductorii electrici izolaţi, cu 2,75 miliarde de euro.

Locul patru în topul exporturilor sunt produsele petroliere, în special carburanţi, cu 2 miliarde de euro. Pe locul cinci găsim anvelopele, cu 1,15 miliarde de euro, pe şase scaunele şi canapelele externsibile, cu 1,1 miliarde de euro.

Nou intrat în top este exportul de grâu. În condiţiile unui an agricol foarte bun, România a putut să exporte 4,7 milioane de tone de grâu, dintr-o producţie totală de 7 milioane de tone, pentru 90 de milioane de euro. Locurile 8, 9, 10 sunt ocupate de medicamente, telefoane şi pompe de aer sau vid.

Cei mai mari parteneri la export ai României sunt Germania, cu 9,2 miliarde de euro, Italia, cu 5,7 miliarde de euro şi Franţa, cu 3,35 miliarde de euro. Mari parteneri la export mai sunt Turcia şi Ungaria.

Exporturile nostre au totalizat 49 de miliarde de euro, anul trecut, cel mai bun rezultat din istorie. Importurile au fost de 55 de miliarde de euro.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.