ULTIMA ORĂ 5 iulie 2013

Cât te costă să trăieşti în România

de Covasna Media | 581 vizualizări

În medie, o familie din România cheltuieşte lunar 2312 de lei, adică 91,7% din ce încasează. Mare parte din bani sunt cheltuiţi pentru consum.

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul I 2013, în medie, de 2312 lei lunar pe gospodărie (809 lei pe persoană) şi au reprezentat 91,7% din nivelul veniturilor totale ce se ridică la 2521 de lei, potrivit unei anchete realizate de Institutul Naţional de Statistică. Cele mai mari sume de bani dintr-o familie se cheltuiesc pentru consumul de bunuri alimentare şi nealimentare (71,5%), pe impozite şi taxe se alocă în medie 16,1% din venituri, iar pentru cheltuieli de producţie 9,3% din venituri. Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%).

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I 2013, în medie, 41,9% din consumul gospodăriilor. De asemenea, o componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei). În trimestrul I 2013, aceasta a reprezentat 22,4% din cheltuielile totale de consum.  În cadrul cheltuielilor cu locuinţa cea mai mare pondere a deţinut-o cheltuielile necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (18,8%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (1,2%) şi cele pentru educaţie (0,4%).

Unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenţă. Astfel, în timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodărie al cheltuielilor totale de consum, este mai mare în urban faţă de rural cu 525 lei, cel  pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 29 lei. Aceasta derivă din faptul că, în rural, 48,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii, în timp ce în mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 22,8% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

(economica.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.