ULTIMA ORĂ 28 iulie 2012

Carnea de porc se va scumpi. De la 1 august va creşte şi preţul pâinii

de Covasna Media | 440 vizualizări

Carnea de porc se va scumpi în perioada următoare, din cauza creşterii preţurilor la cereale, estimează specialiştii din domeniu.

"Preţul la carnea de porc sigur va creşte, pentru că, atât timp cât inputurile sunt pe un trend agresiv crescător, inevitabil ori creşti preţul ori intri în faliment - şi asta nu este o chestie exclusiv românească, ci se petrece la nivel mondial. Atunci când inputurile cresc foarte mult, trebuie să creşti, pentru că altfel dai faliment", a declarat, vineri, Gabriel Ionescu, coordonator consultanţă, la Agro Manager, informează Agerpres.

Acesta nu a putut să facă o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creşte preţul cărnii de porc, însă a precizat că impactul hranei animalului poate ajunge până la 70%.

"Mi-e greu să estimez. Sunt atât de mulţi factori implicaţi. Aici s-a spus că impactul mâncării poate merge până la 70% - poate mai puţin, 50 - 60%, dar este un impact major. Mâncarea decide evoluţia preţului. Mâncarea se regăseşte şi în preţul purceluşului care este cumpărat de fermele de îngrăşare, dar se regăseşte şi în îngrăşarea propriu-zisă. Preţul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% în unele cazuri, deci, inevitabil, se va regăsi şi în evoluţia preţului la carnea de porc", a explicat specialistul.

Potrivit acestuia, preţul cărnii de porc, în viu, este în prezent, 6 lei/kilogram, în condiţiile în care în urmă cu câteva săptămâni era de 6,4 lei/kilogram.

"Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa, preţul ar trebui să fie undeva pe la 7 lei/kilogram. Este o inerţie care nu este în regulă, dar sperăm să-şi revină", a adăugat acesta.

La rândul său, Mugurel Ilie, proprietarul unei ferme din Brăila, a arătat că preţul unui kilogram de carne de porc în viu ar trebui să fie de 7,1 - 7,2 lei, în condiţiile în care 70% din costurile pentru creşterea şi îngrăşarea unui porc reprezintă nutreţul combinat.

"Acum este cu 15% mai mare faţă de perioada primăverii. Preţul la soia s-a dublat, la grâu este o creştere de la 700 de lei anul trecut la 1.000 de lei, adică în jur de 50% creştere, la porumb la fel. Preţul purcelului este aproximativ cam acelaşi, iar preţul porcului viu este cu 20% mai mare anul acesta decât anul trecut", a spus Ilie.

(antena3.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.