ULTIMA ORĂ 13 iunie 2013

Bilanţul inundaţiilor: Trei morţi, zeci de localităţi sub apă, culturi compromise

de Covasna Media | 679 vizualizări

Inundaţiile fac prăpăd în România. Cel mai afectat este judeţul Iaşi, unde viitura a făcut trei victime în doar 24 de ore. Zeci de case au fost inundate şi mai multe hectare de teren sunt înecate de apă. În gospodăriile din care apa a fost eliminată, oamenii se luptă acum cu nămolul lăsat în urmă.

În câteva ore, ploaia şi grindina au făcut ravagii în Bohotin, judeţul Iaşi. Un bărbat de 67 de ani care se întoarcea de la câmp a fost prins de viitură pe drumul comunal. Unul dintre vecini l-a găsit şi a chemat ambulanţa, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru el.

Acum, aproape toate străzile din sat sunt pline de nămolul lăsat în urmă de apă, iar culturile au avut de suferit din cauza grindinei.

Viitura a făcut două victime şi în localitatea ieşeană AndrieşeniUn copil de trei ani şi bunicul său şi-au pierdut viaţa marţi seară după ce au fost luaţi de ape. Au fost necesare căutări de peste 20 de ore pentru ca trupul micuţului să fie găsit.

Probleme au fost şi în localităţile Grajduri,MogoşeştiDancu şi Holboca, unde a căzut şi grindină. În alte zone din judeţ, vântul puternic a lăsat fără curent electric mai multe locuinţe.

În municipiul Iaşi, miercuri după-amiază, după aproape două ore de ploaie torenţială, mai multe străzi au fost inundate. Şoferii au fost nevoiţi să circule pe mijlocul drumului, iar unul dintre ei a rămas cu maşina în baltă.

În Baia Mare, străzile au fost acoperite de apă după ce mai bine de jumătate de oră a plouat torenţial. Şuvoaiele au inundat curţi şi scări de bloc, iar oamenii au venit de la serviciu ca să încerce să îşi salveze lucrurile.

Autorităţile spun că vor evalua pagubele şi vor încerca să îi despăgubească pe oameni.

O ploaie de doar 30 de minute a generat probleme şi în Bucureşti: canalizarea de pe o stradă din cartierul Titan nu a făcut faţă cantităţii mari de precipitaţii şi a refulat. În plus, pe aceeaşi stradă, un copac s-a prăbuşit pe terasa unui bloc. Între timp, meteorologii anunţă că precipitaţiile vor continua să cadă în cantităţi importante cel puţin până joi seară.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit în urma căderii copacului, iar apa de pe carosabil a fost evacuată de pe carosabil la intervenţia angajaţilor Apa Nova, care au intervenit cu pompe şi cisterne.

Codul galben de ploi, prelungit

România nu a a scăpat încă de ameninţarea apelor. Codul galben de ploi a fost prelungit până joi noapte, ora 23, pentru 15 judeţe, ca şi atenţionarea de inundaţii. Vor fi semnalate averse cu aspect torenţial, vânt puternic şi grindină, mai ales în sudul, centrul şi estul ţării, unde cantităţile de apă vor fi însemnate.

Avertizarea de inundaţii se menţine până la ora 18 pentru râurile din bazinele hidrografice din nord-vest, nord şi sud, şi din zonele de munte. Hidrologii nu exclud apariţia unor noi inundaţii, în general pe râurile mici care pot creşte brusc în urma ploilor torenţiale. Vor fi scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, însă creşteri de debite sunt aşteptate şi în zona Jijiei şi Oltului.

Meteorologii au totuşi şi veşti bune: de vineri, aria ploilor se restrânge, iar temperaturile vor ajunge, în sudul ţării, la 33 de grade.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.