ULTIMA ORĂ 28 aprilie 2015

Azi e Ziua Veteranilor de Război

de Covasna Media | 1177 vizualizări

Pe 29 aprilie, veteranii de război îi comemorează pe militarii care au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial.

Anul 2015 a fost declarat „Anul veteranilor de război”, dedicat marcării a 70 de ani de la încetarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Decizia a fost luată de Guvern la propunerea Ministerului Apărării Naționale, având în vedere contribuția majoră a Armatei Române la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe parcursul întregului an, Ministerul Apărării Naționale va organiza o serie de manifestări cultural-artistice și cu tematică specifică, în onoarea veteranilor de război. Ziua Veteranilor de Război se sărbătorește în fiecare an la 29 aprilie și a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007.

„Pentru noi este un an jubiliar, pentru că se împlinesc și 25 de ani de când s-a reînființat Asociația Veteranilor de Război, ca asociație nediscriminatorie, cuprinzând toți militarii care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. În asociație avem cadre care au luptat și în Vest, dar și în Est. Împreună suntem părtași la neuitarea istoriei, iar supraviețuitorii au grijă în fiecare an să nu-i uite pe cei plecați dintre noi”, a declarat Col.(r.) Ioachim Grigorescu, președintele Asociației Veteranilor de Război – filiala Covasna.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri și invalizi. În prezent, la nivel național, mai sunt în viață aproximativ 20.000 de veterani de război, 760 de văduve de război și peste 100.000 de văduve ale veteranilor de război.

Participarea Armatei Române la cea de-a doua conflagrație mondială a fost extrem de importantă, ostașii români sacrificându-se atât în bătăliile duse peste hotare, cât și în luptele purtate pentru eliberarea gliei strămoșești. Basarabia, Bucovina, Odessa, Cotul Donului, Kuban, Caucaz, Stalingrad sau Crimeea, Ungaria, Cehoslovacia, Prut, Nistru, Cornești, Valea Prahovei, Dobrogea, Muntenia și Oltenia, București, Oarba de Mureș, Carei și Satu Mare sunt câteva dintre fronturile pe care s-au jertfit militarii români.

Situat într-un spaţiu de mare însemnătate economică şi strategică, în care jocul de interese ale unor mari state i-au solicitat permanent gândirea politică şi acţiunea militară, poporul român a trebuit să facă din lupta şi eforturile sale, din capacitatea de rezistenţă şi din voinţa sa de a înfrunta adversităţile, scut şi pavăză pentru a-şi apăra fiinţa şi dreptul la existenţă, pentru a se putea afirma şi trăi liber, pentru a dobândi independenţa şi unitatea naţional-statală.

Despre cel de-al doilea Război Mondial, desfăşurat la scară planetară, considerat un război total, cu acţiuni militare combinate – aeriene, navale şi terestre – s-a scris extrem de mult. Relativ bogată este şi literatura istorică despre România în războiul de reîntregire. Momente şi aspecte importante omise sau insuficient tratate în trecut sunt tot mai mult puse în lumină, înlesnind o viziune mai amplă şi mai exactă despre starea şi rolul naţiunii române în timpul marii conflagraţii mondiale.

O sursă importantă în această privinţă sunt relatările supravieţuitorilor din acea vreme, a veteranilor, care prin relatările lor lărgesc şi aprofundează înţelegerea istoriei trăite de ei.

Mărturiile veteranilor privesc minuţioase planuri de luptă şi mari bătălii, acte de eroism ale diverselor unităţi militare, figuri de oşteni şi comandanţi de oaste cu nume intrate în istorie, aspecte din viaţa prizonierilor de război, de cele mai multe ori o viaţă de calvar.

Le suntem recunoscători veteranilor pentru sacrificiul lor şi pentru ceea ce ne-au lăsat ca model.

Ţin, în încheiere, să amintesc preţioasele cuvinte ale lui Nicolae Iorga: „În trecutul nostru mulţi oameni au suferit. Dacă suntem ceva, noi suntem ceva numai prin suferinţa lor. Toate puterile noastre nu sunt altceva decât jertfa lor, strânsă laolaltă şi prefăcută în energie... Neamul devine etern prin cultul eroilor”.

Cu această ocazie, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – filiala Covasna şi Asociaţia Judeţeană „Cultul Eroilor” – Covasna, le transmite tuturor veteranilor de război, văduvelor de veterani de război multă sănătate, fericire personală şi familială.

La mulţi ani!

Prim-vicepreşedinte A.N.V.R. Covasna

Mr.(r) Robert-Tiberiu Rusznak

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.