ULTIMA ORĂ 20 februarie 2014

Armistiţiu spulberat: explozii şi împuşcături la Kiev. Parlamentul, evacuat

de Covasna Media | 700 vizualizări

UPDATE 10.00 La mai puţin de 12 ore de la armistiţiul anunţat de preşedintele Viktor Ianukovici, tensiunile au explodat iarăşi la Kiev. Explozii şi împuşcături puteau fi auzite joi dimineaţă în Piaţa Independenţei. Ultimul bilanţ dat publicităţii de autorităţi arată că, în ultimele două zile, 28 de persoane au murit.

"A fost o adevărată luptă între forţele de ordine şi protestatari. Nu ştim încă cu ce fel de arme s-a tras, am văzut un om rănit care primea primul ajutor de la medici. Mulţi oameni au căzut la pământ. Cert este că negocierile purtate ieri nu au ajuns la un rezultat. Protestatarii sunt nemulţumiţi în continuare. Serviciile secrete au anunţat ieri că au organizat la nivelul întregii ţări o operaţiune antiteroristă deoarece consideră că printre protestatari se află persoane al cărui scop este să preia puterea", transmite corespondentul special al Realitatea TV la faţa locului, Dragoş Sasu.   

Cel puţin o persoană a murit şi alte zece au fost rănite, în urma violenţelor care s-au reluat joi la Kiev, relatează AFP

Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea de urgenţă a Parlamentului de la Kiev, în timp ce protestatarii par să se îndrepte către această zonă.

"A fost declarată evacuare de urgenţă", le-a spus parlamentarul Volodimir Litvin jurnaliştilor, în timp ce părăsea clădirea, joi dimineaţa, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

Agenţia rusă Itar-Tass susţine că protestatarii din Kiev par să se îndrepte spre clădirea Parlamentului, în timp ce forţele de securitate s-au retras în Parcul Marrinski. Potrivit poliţiei, protestatarii ar fi înarmaţi.

Potrivit agenţiei ruse Interfax, câteva sute de susţinători ai Guvernului s-au adunat în apropierea clădirii Parlamentului pentru a "apăra Constituţia".

Protestatarii ucraineni au determinat, joi, forţele de securitate să se retragă din Piaţa Independenţei din Kiev, în timp ce poliţia susţine că 20 dintre agenţii săi au fost răniţi, relatează Russia Today, citată de Mediafax.

Potrivit surselor oficiale, poliţiştii ar fi fost împuşcaţi în timp ce încercau să controleze mulţimea formată din aproximativ 3.000 de protestatari.

Confruntările dintre protestatari şi poliţişti s-au reluat joi dimineaţa la Kiev. Manifestanţii au dat foc mai multor pneuri, iar fumul gros a invadat toată piaţa. În plus, aceştia au aruncat cu cocteiluri Molotov în poliţişti, care au răspuns cu fumigene, grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc, susţine Ministerul de Interne de la Kiev, citat de Itar-Tass, în pagina electronică.

"Se trag focuri de armă în poliţie din clădirea Conservatorului care domină Piaţa Independenţei", precizează serviciul de presă al Ministerului de Interne. Clădirea este ocupată de manifestanţi.

20 de poliţişti au fost capturaţi de protestatari în urma confruntărilor de joi dimineaţă.

___________________________________________________________________________

E zi de doliu naţional în Ucraina, în memoria victimelor violenţelor de marţi, soldate cu 28 de morţi. Miercuri spre joi noapte a fost linişte la Kiev, după ce preşedintele Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei au convenit un armistiţiu şi au decis să reia dialogul. Miniştrii de Externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei merg în Ucraina, pentru o ultimă încercare de a negocia cu şeful statului o soluţie la criza care macină ţara de aproape trei luni. În acest timp, Uniunea Europeană se pregăteşte să impună sancţiuni dure împotriva regimului de la Kiev. Statele Unite au făcut-o deja: Washington-ul a interzis vizele pentru 20 de demnitari din poliţia ucraineană care au ordonat reprimarea manifestanţilor.

armistitiu ucraina

Bilanţul violenţelor a ajuns la 28 de morţi şi 287 de persoane spitalizate, a anunţat Ministerul ucrainean al Sănătăţii.

Mii de oameni au rămas peste noapte în Piaţa Independenţei şi au continuat să protesteze paşnic, printre baricadele în flăcări. Manifestanţii au smuls pietre din pavaj, gata să se apere în caz că sunt atacaţi de jandarmi.

După o discuţie cu preşedintele Viktor Ianukovici, liderii opoziţiei au dat asigurări că trupele antirevoltă nu vor mai interveni, deocamdată, împotriva manifestanţilor.

O operaţiune antiteroristă la nivel naţional. Oraşul Liov, din vestul Ucrainei, şi-a declarat autonomia

Deşi s-a ferit să declare starea de urgenţă, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a înlocuit pe şeful Statului Major al armatei, cunoscut pentru vederile sale pro-europene, şi a ordonat o operaţiune antiteroristă la nivel naţional care acordă puteri extinse armatei. Militarii pot de acum să facă uz de arme şi să limiteze circulaţia, pentru neutralizarea extremiştilor prezenţi printre manifestanţi.

Noil măsuri vin după violenţele de marţi, fără precedent în istoria recentă a Ucrainei, care au adus Ucraina în pragul războiului civil.

Între timp, militanţii pro-europeni au deschis al doilea front, în vestul ţării. Locuitorii de acolo doresc ca ţara să urmeze drumul integrării în Uniunea Europeană. Aşa că oraşul Liov şi-a declarat autonomia, după ce manifestanţii au ocupat sediul administraţiei regionale şi cel al poliţiei şi au instituit brigăzi de autoapărare.

În oraşul Lutsk, protestatarii l-au capturat pe reprezentantul guvernului în regiune. Tot în vest, manifestanţii au blocat un punct de trecere a frontierei cu Polonia.

 

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.