ULTIMA ORĂ 5 martie 2014

Agricultura şi industria, motoarele care au împins economia în 2013

de Covasna Media | 735 vizualizări

Creşterea industriei, cu 8,1%, şi cea a agriculturii, cu 23,4%, au susţinut avansul Produsului Intern Brut (PIB) anul trecut, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS), care a menţinut la 3,5% estimarea privind creşterea economică din 2013.

"Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în anul 2013, comparativ cu anul 2012, le-au avut industria (+2,3%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8,1%, şi agricultura, silvicultura şi pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,6%) şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 23,4%", arată Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat.

Contribuţii pozitive la creşterea PIB au mai avut informaţiile şi comunicaţiile, tranzacţiile imobiliare şi activităţile profesionale, ştiin­ţifice şi tehnice, activităţile de servicii administrative şi acti­vităţile de servicii suport.

Contribuţii negative la creşterea PIB au avut construcţiile, co­merţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante şi intermedierile financiare şi asigurări.

INS a menţinut la 3,5% estimarea privind creşterea PIB în 2013, în termeni reali, şi la 5,2% în trimestrul 4 faţă de acelaşi trimestru din 2012 (serie brută), sau 5,1% ca serie ajustată sezonier.

Statistica a modificat însă creşterea din trimestrul 4, faţă de precedentele trei luni, ca date ajustate sezonier, la 1,5%, de la 1,7% cât estima în februarie, fără să explice noua prognoză.

(Mediafax)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.