ULTIMA ORĂ 22 septembrie 2011

Aderarea României la Schengen a fost amânată. Se caută o soluţie de compromis

de Covasna Media | 385 vizualizări

Liderii de la Bucureşti au anunţat că ar vrea ca acest subiect să fie discutat cât mai repede, şi anume la reuniunea din 18 octombrie a şefilor de stat şi de guvern. Aceea va fi însă o reuniune consacrată în primul rând problemelor economice şi financiare ale Uniunii Europene şi e puţin probabil ca subiectul Schengen să fie adăugat pe agendă.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen se amână pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect.

"A fost imposibil să se ia astăzi (joi, 22 septembrie, n.r.) o decizie cu privire la extinderea Schengen, cu primirea României şi Bulgariei, la reuniunea miniştrilor de interne din UE", a declarat ministrul polonez de externe Jerzy Miller, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, la finalul dezbaterilor de la Bruxelles.

"Conform tratatelor de aderare a României şi Bulgariei la UE, dacă cele două ţări îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen, atunci ele trebuie să fie primite în Schengen. Rapoartele de evaluare au confirmat încă din luna aprilie că cele două ţări îndeplinesc aceste criterii. În opinia mea, a acorda încredere înseamnă şi a te ţine de promisiuni. Astăzi, această încredere a fost ruptă", a declarat Miller.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat joi că decizia de amânare a unei decizii privind aderarea la Schengen a României reprezintă o formulă de compromis care menţine deschisă discuţia, precizând că statul român va încerca să convingă Olanda şi Finlanda să-şi schimbe poziţia.

La rândul său, ministrul român de Interne, Traian Igaş, a declarat joi că subiectul aderării României la Schengen nu s-a încheiat cu un vot, iar posibilitatea ca el să fie adus în discuţia summitului european din 17-18 octombrie este doar o variantă de lucru. Igaş a subliniat că urmează să mai aibă o discuţie în cursul zilei de joi cu ministrul polonez de interne, Jerzy Miller, care asigură preşedinţia Consiliului UE, pentru a încerca să schiţeze un calendar pe această temă.

(www.realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.