ULTIMA ORĂ 25 octombrie 2011

A murit regizorul Liviu Ciulei

de Covasna Media | 390 vizualizări

Regizorul Liviu Ciulei a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 88 de ani, în Germania, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Uniunii Teatrale din România (UNITER). Ciulei primea în 1965 premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, pentru "Pădurea spânzuraţilor", cu Victor Rebengiuc. La începutul lui 2010, Ciulei îi acorda un interviu memorabil lui Horia-Roman Papapievici. VIDEO

Unul din cei mai importanţi regizori de film din România a încetat din viaţă. Liviu Ciulei a murit la vârsta de 88 de ani, informează MEDIAFAX. Ciulei este cel care a ecranizat Pădurea spânzuraţilor, după romanul lui Liviu Rebreanu.

Născut în 1923 la Bucureşti, Ciulei a studiat Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București, a debutat ca regizor la Teatrul Bulandra în 1957, cu piesa Omul care aduce ploaia de Richard Nash. A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra. A plecat din România în 1980, a fost profesor la Columbia University şi New York University.

"Nu fac mai nimic. Nu mă duc la teatru deoarece nici nu aud, nici nu mai văd prea bine. Mă întâlnesc mai mult cu arhitecţi, pentru că mi-a plăcut arhitectura. Nu prea mai sunt vizitat de oameni de teatru,. Răzvan Vasilescu mă mai sună uneori. Cu Ion Caramitru mă mai întâlnesc, pentru că are treabă aici, la Teatrul Naţional", declara Ciulei la începutul acestui an, într-un interviu pentru cotidianul Ring.

"E foarte greu de spus cât a contat talentul lui Victor (Rebengiuc, în Pădurea Spânzuraţilor, n.red.) în film şi cât a fost contribuţia mea. E foarte greu de drămuit, nu se poate face asta. Regizorul dă indicaţii, iar actorul trebuie să le realizeze. Este un schimb, un du-te vino artistic. Nu există reţetă, cinci grame regizorul, zece grame actorul. Nu! Nu există aşa ceva! Dacă reuşeşti, ca regizor, să sugerezi intrarea în pielea personajului, cum se spune, atunci ai succes, dacă nu, nu reuşeşti...", adăuga în acelaşi interviu.

(www.realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.