TURISM 22 iulie 2020

Traseele turistice din județ, ca noi-nouțe

de Daniela Luca | 2899 vizualizări

Salvamont Covasna a finalizat reabilitarea potecilor marcate 

Iubitorii drumețiilor montane care aleg să se aventureze pe traseele turistice din Munții Ciomatu vor avea parte de marcaje proaspăt revopsite de acum încolo. Salvamont Covasna tocmai a finalizat reabilitarea acestora. Lucrările au demarat încă de la începutul primăverii. Totodată, cei care vor să parcurgă un traseu turistic în această perioadă trebuie să se conformeze unor reguli simple pentru a fi în siguranță. 

„Unele trasee au fost refăcute parțial, iar altele integral. Și timpul a fost nefavorabil și nu a ținut deloc cu noi, în sensul că au fost puține ieșiri pe traseu pentru că a plouat tot timpul. Astfel de lucrări se fac anual. Încep primăvara și țin până în vară, în funcție de ce găsesc colegii pe teren. Practic ține numai de realitatea din teren. Se întâmplă de exemplu să avem foarte puțin de reabilitat pentru că nu se strică prea multe, iar în cazul ăsta trebuie să refacem mai puțin ca și volum. Dacă nu sunt marcate, poate să fie destul de riscant și de aceea este important să fie verificate toate traseele”, ne-a spus  directorul Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală şi Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov.

Conform acestuia, traseele turistice din zona Munților Ciomatu se bucură de mare interes din partea turiștilor.  

Traseele se pot descărca de pe site-ul oficial al Centrului Județean pentru protecția Naturii și Salvamont, natcov.ro. 

Drumeții pe munte pe timp de pandemie 

Salvamont Covasna a postat pe pagina de Facebook câteva recomandări pentru cei care vor să își planifice o drumeție pe munte în această perioadă. 

„Deși pare ideal să mergeți singur pe munte, acesta este deja un risc foarte mare. Păstrați o distanță de siguranță între membrii grupului pe toată durata excursiei sau a activităților desfășurate. După o perioadă relativ mare de inactivitate sportivă și antrenament redus, capacitățile de efort si concentrare sunt scăzute, dar, muntele nu s-a schimbat, pericolele sunt la fel, dar gradul factorului de risc este mai mare: mai puțin antrenament generează mai multe accidente”, se arată pe pagina Salvamont Covasna. 

Astfel, turiștilor li se recomandă să aleagă pentru început traseele cu grad de dificultate mai mic. Excursia trebuie să fie planificată până la cele mai mici detalii, pentru ca să nu apară situații imprevizibile. Este indicat ca membrii familiei, prietenii dar și Salvamont să fie informați despre intenția de a merge pe un anumit traseu turistic.  

„Activați pe telefon aplicația Salvamont-Vodafone și să aveți la dumneavoastră un acumulator de rezervă și tot echipamentul necesar pentru o excursie în siguranță. Atenție la animalele sălbatice, în această perioadă nu sunt obișnuite cu prezența noastră pe munte și nu știm cum pot reacționa”, mai transmit salvamontiștii. 

De asemenea, turiștii ar trebui să își măsoare temperatura înainte de plecare și să rămână acasă chiar dacă prezintă semne ușoare de boală. Odată plecați pe traseu, aceștia trebuie să se asigure că au măști de rezervă, soluție pentru dezinfectare pe bază de alcool și o pungă în care să pună măștile folosite.  

Salvamont poate fi alertat prin sistemul unic de urgență 112, iar orice informație despre zonele montane se pot obține prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont, la numărul 0372126668 sau de pe aplicația SALVAMONT pentru telefoanele mobile. 

Sursă foto: Facebook/Salvamont Covasna/Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.